In het Natuurhulpcentrum in het Limburgse Opglabbeek (België) verblijven sinds een week 32 roofvogels. Deze vogels zijn in beslag genomen bij een roofvogelkweker in Sint-Laureins.

roofvogels
32 roofvogels werden bij een vogelkweker in beslag genomen | Foto: Natuurhulpcentum Opglabbeek

Schuldig aan illegale activiteiten
Al sinds 2008 liep er een procedure tegen vogelkwekerij Merlin Zoo en in eerste instantie werd hij ook veroordeeld. Maar hij bleef roepen dat hij onschuldig was en zijn zaak werd tot tweemaal toe behandeld in beroep. Nadat hij schuldig bevonden bleef, ging hij zelfs in cassatie. En nu na al die jaren bevestigde het hof van Cassatie eindelijk het eerdere vonnis en werd er door de politie, CITES en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) overgegaan tot het in beslag nemen van de vogels.

Verscheidenheid aan roofvogels
Medewerkers van het Natuurhulpcentrum assisteerden bij deze operatie in het Oost-Vlaamse Sint-Laureins en troffen 32 bijzondere roofvogels aan. Het was een mengelmoes van verschillende soorten roofvogels: 2 havikarenden, 2 wahlbergarenden, 3 slangenarenden, 1 vechtarend, 3 gestreepte ransuilen, 3 velduilen, 2 bateleurs, 6 stellers zeearenden, 2 vale gieren, 6 aasgieren en 2 rode wouwen. Ook werden er ter plaatse nog tientallen dode vogels aangetroffen in een vriezer. Zulke soorten vogels zijn nog nooit in het Natuurhulpcentrum opgevangen, maar de medewerkers wisten vooraf dat ze zouden komen en hebben genoeg kooien kunnen installeren om de dieren op te vangen.

Eieren geroofd
De veroordeelde roofvogelkweker zou zich schuldig gemaakt hebben aan het roven van eieren uit de Europese natuur. Ook sjoemelde hij met papieren en hield hij illegaal beschermde roofvogels. Die verkocht hij onder meer aan de Zoo van Antwerpen, aan Planckendael en aan Chinese miljonairs en Saoudische sjeiks. Hij werd veroordeeld tot jaren gevangenisstraf, een boete van 150.000 euro en een verbeurdverklaring van een huis van 800.000 euro (bij een verbeurdverklaring neemt de rechter een bepaald voorwerp van een verdachte in, in dit geval zijn huis). Eerder moest hij aan Vzw Vogelbescherming Vlaanderen een schadevergoeding van 15.500 euro betalen.

De roofvogels zullen voorlopig in kooien in het Natuurhulpcentrum blijven, totdat er samen met de overheid geschikte parken en dierentuinen gevonden zijn om de vogels definitief op te vangen.

Bronnen: Natuurhulpcentrum Opglabbeek, Het Belang van Limburg, HLN ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen