Een jaar geleden gingen de stierenrennen in Pamplona voor het tweede jaar op rij niet door in verband met corona. Dit leek een stap in de goede richting voor de anti-stierenvechtbeweging. Helaas vinden de rennen dit jaar wel weer doorgang. Er zullen 48 stieren op laffe wijze doodgemarteld worden. Gisteren raakten 5 mensen gewond.

Helaas weer stierenrennen in Pamplona
Helaas weer stierenrennen in Pamplona | Foto: publiek domein

Het stierenrennen in Pamplona vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 14 juli. Zes Spaanse vechtstieren rennen samen met zes ossen van de Corrales de Santo Domingo naar Pamplona’s Plaza de Toros, de stierengevecht arena. De ossen zijn bedoeld om de stieren te ‘hoeden’. Het evenement trekt meer dan een miljoen toeschouwers en duizenden lopers aan tijdens de acht dagen van het San Fermín Festival.

Helaas weer stierenrennen in Pamplona
Foto: publiek domein

De renners lopen 875 meter – de afstand van de kraal naar de stierengevecht arena – naast en soms voor de stieren. De ren duurt meestal maar enkele minuten, waarbij er gewonden vallen als de stieren losbreken uit de kudde. Dit jaar zijn dat er al vijf.
.

Ook dit jaar geen stierenrennen in Pamplona

Helaas: 48 dode stieren

In totaal worden er gedurende de week 48(!) stieren gedood. De dieren worden opgehitst met vuurpijlen bij de start en tijdens de ren door schreeuwende toeschouwers, die vaak ook nog slaan met stokken. De dieren rennen uit paniek met volle snelheid tegen muren aan, waarbij zij botten breken of soms zelfs sterven. Aan het eind van de ren moeten de stieren vechten in de arena, waarbij ze vaak gedrogeerd worden. Zij worden uiteindelijk met speren in de nek gestoken, waardoor zij langzaam doodbloeden. De matador snijdt vervolgens de aorta door en steekt de stier met een dolk in het hoofd. De oren en staart worden als trofeeën afgesneden en trots aan het publiek getoond, terwijl de stier soms nog bij bewustzijn is.

Helaas weer stierenrennen in Pamplona
Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam (2018) | Foto: Comité Anti Stierenvechten

Het nare is dat de stierenrennen worden verdedigd als traditie en gepaard gaan met allerlei evenementen in de stad, waaronder optochten, wedstrijden en concerten. De meeste mensen die deelnemen aan de ‘festiviteiten’ beseffen niet dat alle stieren na de ren worden gedood. Het is onbegrijpelijk hoe men kan toejuichen terwijl weerloze dieren een lange, pijnlijke dood tegemoet gaan.

Petitie

Organisaties als Comité Anti Stierenvechten, AnimaNaturalis en PETA voeren ze al jaren actie tegen de stierenrennen in Pamplona. Je kunt hier een petitie ondertekenen om die strijd te steunen. Demonstranten gingen onlangs ook de straat op om te protesteren in dinosauruspakken, om het punt te maken dat stierenrennen prehistorisch zijn. Gelukkig is deze wreedheid al in meer dan honderd Spaanse steden en dorpen afgeschaft. Uit een poll bleek dat 81 procent van Spanjaarden tussen de 16 en 65 jaar tegen stierenvechten is en tussen de 16 en 24 jaar is dat zelfs 93 procent. Dat geeft hoop voor toekomst vrij van stierenvechten.

Bronnen:

Dinosaurussen-protest tegen het stierenvechten in Pamplona

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap