Door Covid-19 zijn de stierenrennen van Pamplona voor het tweede jaar op rij afgelast. Sinds het begin van de pandemie zijn de meeste stierengevechten en stierenfeesten in Spanje, Frankrijk en Portugal geannuleerd. De stierenvechtsector wordt hard getroffen door corona en inmiddels is 20 procent van de fokkers van vechtstieren in Andalusië failliet gegaan. Een sector die al financieel verzwakt was door de weerstand vanuit de samenleving en de inzet van de anti-stierenvechtbeweging.

Ook dit jaar geen stierenrennen in Pamplona
Ook dit jaar geen stierenrennen in Pamplona | Foto: Comité Anti Stierenvechten

De stierenrennen van Pamplona beginnen altijd op 7 juli, maar deze week blijven de straten leeg. Hoewel de coronamaatregelen versoepeld zijn in Spanje en er al enkele stierengevechten hebben plaatsgevonden, gaan de bloedige spektakels in Pamplona dit jaar niet door. De stierenfeesten zijn momenteel niet toegestaan omdat het niet mogelijk is om in dit soort massa-evenementen 1,5 meter afstand te houden.

Stierenrennen Pamplona
Stierenjennen in Pamplona | Foto: publiek domein

Ook dit jaar geen stieren opgejaagd

In Nederland zet CAS International (Comité Anti Stierenvechten) zich in tegen de stierenrennen en stierengevechten in Spanje en elders in de wereld:

“CAS is opgelucht dat er dit jaar weer geen stieren opgejaagd zullen worden door de straten van Pamplona – en aan het einde van de dag een bloedige dood zullen sterven in de arena.”

Al jarenlang strijdt CAS, samen met lokale organisaties, tegen de stierenrennen van San Fermin. In 2019 nog filmde CAS het evenement dat direct plaatsvindt na de stierenrennen, waarbij jonge koeien door het publiek achternagezeten worden. In 2018 en 2017 hield de organisatie protesten in Nederland.
.

#GNvdD: Stierenrennen Pamplona afgelast wegens coronacrisis

37 miljoen euro

CAS International en AnimaNaturalis werken in een gezamenlijke campagne die als doel heeft het beëindigen van de wrede stierenfeesten in Spanje:

“Dit is het grootste en meest diepgaande onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden. Het doel is om het verborgen dierenleed in feesten en tradities in duizenden gemeenten aan het licht te brengen. Cruciale informatie die nodig is om onder andere de stierengevechten en de stierenrennen van Pamplona te stoppen.”

Ook de subsidies die gemeenten en provincies in de sector pompen worden onderzocht. Zo zijn de resultaten van drie autonome regio’s al bekend, namelijk Comunidad Valenciana,Catalonië en La Rioja:

“De cijfers uit Valencia zijn ronduit schokkend, met 37 miljoen euro voor het pesten en mishandelen van stieren en koeien.”

CAS zal binnenkort meer onderzoeksresultaten van andere autonome regio’s publiceren.

Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam in 2018 | Foto: Comité Anti Stierenvechten

Bron:

Wreedheden stierenrennen Pamplona naar buiten gebracht