Na een melding bij Meld Misdaad Anoniem hebben inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agent van de dierenpolitie een handelaar in Boxmeer (Noord-Brabant) betrapt met 95 illegaal in het wild gevangen vogels.

Cultuurvogel - appelvink - vogels
Een zogenaamde cultuurvogel is bijvoorbeeld de appelvink | Foto: By Marek Szczepanek (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Er werd aan de bel getrokken na verdachte activiteiten in een loods, die werd gehuurd door een handelaar in dieren en dierbenodigdheden. Toen de inspecteurs en agent arriveerden, was de 53-jarige handelaar aanwezig in de loods en werden er dieren, waaronder 95 Europese cultuurvogels, aangetroffen. De vogels bleken in het wild gevangen, wat verboden is, en er was geknoeid met ringen om dit te verdoezelen. Tijdens het aanbrengen van de ringen hadden verschillende vogels letsel opgelopen. Een aantal van hen had zelfs afstervende tenen en gebroken pootjes.

In overleg met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken is vervolgens besloten om alle vogels in beslag  te nemen. De handelaar kan een proces-verbaal tegemoet zien.

Bron: Dierenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor