Foto: Vier Voeters

Onlangs sprak de Oekraïne een verbod uit op het privégevangenschap van bruine beren, die tot voor kort werden ingezet voor entertaindoeleinden. Deze week opende Vier Voeters het eerste opvangpark voor de ‘ex-artiesten’ in dit land. Het Bruine Beren Revalidatiecentrum in het National Park Synevyr is een samenwerking tussen Vier Voeters en het National Park en betekent een einde aan het lijden van beren in de Oekraïne. Afgelopen vrijdag werd de eerste beer overgebracht naar het park, Rosa, een vijf jaar oud vrouwtje dat jarenlang bij een benzinestation ‘kunstjes’ moest doen, zoals wodka drinken. 

Het Revalidatiecentrum werd officieel geopend door de Oekraïense minister van Milieu, die hiermee zijn belofte van eerder dit jaar om het houden van bruine beren in privébezit te verbieden navolging gaf. Amir Khalil, directeur Projectontwikkeling, was aanwezig namens Vier Voeters. ‘Dit revalidatiecentrum voor beren betekent het einde van het lijden van beren in de Oekraïne,’ verklaarde hij. ‘We juichen de inspanningen van dit land om dierenleed uit te roeien toe, en zijn blij om partners te mogen zijn in zo’n mooi project.’

Sinds 2000 heeft Vier Voeters berenparken opgezet in Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije. Vele beren werden gered. Dit heeft geleid tot een verbod op het houden van beren in privégevangenschap in deze landen. Nu is het de beurt aan de Oekraïne. Ook in dit land leven beren in privégevangenschap onder erbarmelijke omstandigheden. Sommigen worden gedwongen om als attractie op te treden in hotels, restaurants en benzinepompen, waarbij ze ‘kunstjes’ moeten doen zoals wodka drinken. Rosa was een van deze beren. Ze trad op als ‘wodkabeer’ bij een benzinestation en leefde in een kooi van 4 m2. Haar eigenaar was blij haar over te dragen aan Vier Voeters en bood geen enkele weerstand. Rosa gaat nu een mooie toekomst tegemoet in een natuurgetrouw park, waar ze kan leven als een echte beer.

Vier Voeters zal het berenpark, dat in ruim twee maanden door een toegewijd team werd gebouwd, voorzien van een berenambulance die de komende maanden 80 beren zal moeten redden en overbrengen naar het park. Ook opgenomen in de overeenkomst zijn medicijnen en medische apparatuur, hulp bij het redden van beren die door de autoriteiten in beslag zijn genomen, training van het personeel en de organisatie van een internationale conferentie over bruine beren.

Khalil: ‘Rosa gaat met pensioen, ze hoeft niet langer kunstjes op te voeren. We zullen proberen veel beren dezelfde toekomst te geven, maar er is nog een lange weg te gaan voordat al deze bruine beren zijn bevrijd.’

Bron: Vier Voeters