Op initiatief van Bont voor Dieren, modecollectief Fur Free Fashion en ontwerper Michael Barnaart van Bergen is een open brief gestuurd met meer dan honderd handtekeningen van mensen uit de mode- en entertainmentindustrie met het verzoek om een bontvrije Amsterdam Fashion Week.

Amsterdam Fashion Week
©AFW

De brief is onder andere ondertekend door actrices Anna Drijver, Georgina Verbaan, presentatrice Nicolette Kluijver en modeontwerpers Bas Koster en Conny Groenewegen. In de brief uiten de ondertekenaars zorgen met betrekking tot dieronvriendelijkheid, maar ook met betrekking tot duurzaamheid van bont:

Bont is niet alleen dieronvriendelijk, maar ook milieubelastend. Onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft onderzocht de milieubelasting van de productie van bont. Het klimaateffect van 1 kilo nertsenbont is vijf keer zo hoog als het klimaateffect van 1 kilo textiel. De studie toont aan dat de nertsenfokkerij een ernstige en bovendien onnodige milieu-impact veroorzaakt op gebieden als klimaatverandering, ozonvervuiling en grondverzuring. Daarmee is de claim dat bont een duurzaam product is, weerlegd.

Eerder dit jaar was de Oslo Fashion Week als eerste al helemaal bontvrij. Hopelijk kan de directie van de Amsterdam Fashion Week zich ook vinden in bontvrije editie.

Bron ©PiepVandaag.nl