Twee Mexicaanse activisten zijn kort na elkaar vermoord vanwege het beschermen van de monarchvlinder en het strijden tegen de ontbossing in zijn leefgebied. De moorden vonden plaats in Michoacán, de Mexicaanse staat waar de monarchvlinder leeft. De moord op de activisten leidde tot een golf van verontwaardiging in Mexico.

monarchvlinder
Mexicaanse activisten vermoord voor beschermen monarchvlinder | Foto: Pixabay

Op 29 januari werd Homero Gómez González dood gevonden in een waterput na twee weken te zijn vermist. Volgens de autoriteiten stierf hij door een klap op zijn hoofd en verdrinking. Hij was een bekende Mexicaanse beschermer van de monarchvlinder en zijn leefgebieden. Drie dagen later werd het lichaam van Raúl Hernández Romero aangetroffen, ook beschermer van de vlinder en toeristische gids in het natuurgebied waar de monarchvlinder leeft. Hij werd sinds 27 januari vermist. Zijn lichaam vertoonde tekenen van klappen en hij had een wond aan zijn hoofd.

https://twitter.com/SBalaghi/status/1224818995154440192

Biosfeerreservaat van de monarchvlinder

De lichamen zijn gevonden in de gemeente Ocampo in Michoacán, in het gebied dat Homero en Raúl beschermden. Homero beheerde het natuurgebied Santuario el Rosario, het grootste in de wereld gericht op het beschermen van vlinders. Het natuurgebied bevindt zich in het 56.000 hectare grote biosfeerreservaat van de monarchvlinder en werd in 2008 tijdens de 32e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed van de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

 

Ontbossing

Het biosfeerreservaat is een belangrijk bosgebied met diverse soorten bomen, waar ontbossing plaatsvindt. Zowel Gómez als Hernández en andere bewoners van het gebied zochten in de bossen naar mensen die bomen kappen. De boswachters komen niet in dergelijke gebieden en blijven op de gebaande paden, waardoor de activisten zich genoodzaakt voelen het heft in eigen handen te nemen om de ontbossing van het gebied tegen te gaan.

Monarchvlinder

De Danaus Plexippus, ook wel de monarchvlinder genoemd, is een dagactieve vlinder en behoort tot een van de bekendste vlindersoorten die voorkomen in Noord-Amerika. De soort staat bekend om haar trekgedrag. Jaarlijks trekken de vlinders van Mexico naar het noorden van Amerika om hier voor nakomelingen te zorgen. Deze nakomelingen vliegen vervolgens in de herfst weer terug naar het warme zuiden. Tijdens de trek zijn de vlinders soms met miljoenen tegelijk te aanschouwen op een rustplek. Dit is een van de meest indrukwekkende migraties ter wereld.

Vermoedelijk zijn de activisten vermoord door mensen die belang hebben bij de illegale kap van bomen. De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, gaf na de moorden aan dat Mexico kampt met een groot probleem van illegale bomenkap en dat deze gelinkt is aan criminele organisaties. Naast de ontbossing vochten de activisten ook voor het herbebossen van gebieden die in gebruik zijn genomen voor het telen van maïs en andere groenten.

In Mexico werden in 2018 21 mensen vermoord die zich inzetten voor de bescherming van natuur en milieu. Verder is bekend dat in de eerste negen maanden van 2019 12 milieuactivisten werden gedood. Mexico is het zesde gevaarlijkste land ter wereld voor activisten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer