Midden in alle aandacht die wereldwijd uit gaat naar het coronavirus en het voorkomen van de verspreiding daarvan, is er één groep slachtoffers die makkelijk vergeten wordt: de huisdieren van Chinezen die niet terug naar huis kunnen reizen vanwege de geldende beperkingen op reizen in het land. Daarnaast zijn er gevallen gerapporteerd van dieren die van flats zijn gegooid uit angst voor besmetting voor de coronavirus in China.

coronavirus
Huisdieren lijden ook onder coronavirus | szeke Flickr via Compfight cc

Het coronavirus, dat koorts en luchtwegklachten kan veroorzaken, brak als eerste uit in de stad Wuhan. De Chinese regering nam daarop het rigoureuze besluit om de stad en haar directe omgeving af te sluiten van de buitenwereld. Ook op andere plaatsen werd reizen ten strengste afgeraden en zelfs nationale vakanties werden verlengd. Chinezen, die in de periode dat het virus uitbrak net in grote getalen naar hun familie en vrienden reisden voor de viering van het Chinese nieuwjaar, konden daardoor niet terug naar huis. Hun huisdieren in afwachting achterlatend.

Noodkreet via sociale media

Naar schatting verblijven momenteel zo’n 50.000 huisdieren zonder baasje in de miljoenenstad Wuhan, die al sinds 23 januari is afgesloten. Om de eenzame huisdieren te voeren komen nu reddingsacties op gang.

Via sociale media doen bezorgde baasjes een oproep aan mensen die zich nog in Wuhan bevinden, om hun huisdier te verzorgen. Ook lokale dierenhulporganisaties komen in actie om de achtergelaten dieren van eten en drinken te voorzien.

Vervelende bijkomstigheid is dat de dieren vaak zijn opgesloten in woonhuizen, waardoor ze moeilijk bereikbaar zijn. Vrijwillige hulpverleners moeten de gekste toeren uithalen om de dieren alsnog te kunnen bereiken.

Inmiddels zijn zo’n 1000 dieren gered. Een hele boel, maar nog maar een druppel op een gloeiende plaat als je weet hoeveel huisdieren nog op hulp wachten! Voor deze dieren is het hopen dat hun baasjes snel in goede gezondheid naar huis terugkeren.

Van flats gegooid

Verder zijn er geruchten dat huisdieren het coronavirus zouden kunnen overdragen. Sindsdien zijn er in China diverse gevallen gemeld van honden en katten die door hun eigenaren van flats zijn gegooid om een mogelijke besmetting te voorkomen. Echter, zijn er nog geen gevallen bekend van huisdieren die drager zijn of ziek zijn geworden door het coronavirus.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks/Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.