Thema-avond House of Animals: Natuurbescherming in Nederland en de gevolgen voor de wolf

House of Animals organiseert een thema-avond over de toekomst van de natuurbescherming in Nederland en de vraag of en hoe de wolf in dit toekomstbeeld past. De sprekers zijn niemand minder dan hoogleraar Frank Berendse en dr. Diederik van Liere. De avond wordt ingeleid door House of Animals oprichter Karen Soeters.

natuurbescherming

Is er plaats voor de wolf in Nederland? | Foto: Pixabay

Frank Berendse zal spreken over de nieuwe Wet natuurbescherming die de natuur veel minder bescherming geeft dan voorheen, terwijl de aankoopplannen voor natuur met ruim twee derde zijn teruggebracht. Om de Nederlandse natuur een echte toekomst te geven moet het oppervlak voor wilde planten en dieren aanzienlijk worden uitgebreid, tot minimaal een derde van Nederland. Een tweede cruciale stap is de ontwikkeling van een schone landbouw zonder mestoverschot en overvloedig gebruik van landbouwgif. Dat kan alleen door  een nieuw voedselbeleid, met een progressieve belasting op voedsel dat geproduceerd is over de rug van dierenwelzijn en natuur.

Diederik van Liere zal het gaan hebben over de gebieden nabij Nederland waar wolven voorkomen en wat we in Nederland kunnen verwachten. Belangrijk element is een oplossing te bieden voor het doden van vee door wolven. Dit is essentieel voor behoud van draagvlak voor de komst van de wolf. In Slovenië is deze problematiek onderzocht. Van Liere zal ook hierover en over nieuwe oplossingen spreken.

Datum en tijd: donderdag 23 maart van 19 tot 22 uur
Locatie: Perdu – Klovenierburgwal 86, Amsterdam

Frank Berendse is hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie en bekend voorvechter van wetenschappelijk gefundeerd natuurbeheer. Hij heeft onder meer het kabinet en de Europese Commissie geadviseerd over bestrijdingsmiddelen en nieuw natuurbeleid. Zijn veel gelezen boek Natuur in Nederland wordt gezien als het standaardwerk over de Nederlandse natuur. Recent verscheen van zijn hand het boek Wilde apen

Diederik van Liere is gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit en heeft als drijfveer oplossingen te vinden voor problemen die in het wild levende dieren veroorzaken zonder dieren te doden. Co-existentie is de rode draad. Hij denkt ‘out of the box’ en bouwt bruggen met kennis vanuit de (gedrags)biologie en (automatiserings)technologie. Hij werkt ruim 10 jaar in dit veld in zijn éénmansbedrijf CABWIM.

Kaartverkoop
Entreekaarten kosten €10,- per stuk en zijn hier te bestellen. Koffie en thee zijn bij deze prijs inbegrepen.

Persbericht House of Animals

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Hier zullen de jagertjes het niet mee eens zijn en de mensen weer wijzen op hun sprookjes verhalen over de wolf.

  • Jammer Kengai, de jagertjes zijn helemaal niet ongelukkig met de mogelijke terugkeer van de wolf
   Of de wolf er zelf blij mee moet zijn ? NL is veel te dichtbevolkt voor de wolf, velen zullen verongelukken

   • Dat bedoel ik ook hj, de jagers zullen blij zijn weer een prachtig dier om af te knallen, maar precies, dan moeten ze wel sneller zijn dan al het verkeer wat hier rond raast.
    Aan de ene kant lijkt het mij mooi, maar aan de andere kant denk ik dat Nederland veel te klein is, want zoveel natuur hebben wij niet, wel veel boerenland en dat allemaal voor de export.

    • Lodewijk zegt:

     En dat zorgt voor 18 % van onze totale export en 223.00 banen.

    • Niet liegen Kengai.

    • Jagers knallen helemaal niets af. Zij zijn diegene die onderandere de weidevogels beschermen. Voor de wolf is NL helemaal geen plaats. Al wordt door zelf.benoemde expers anders beweerd. Alleen al het feit dat de rondtrekken de wolven dood gereden worden is al een bevestiging. Snap ook nog steeds niet waarom er steeds meer landbouw grond ontrokken zou.moeten.worden ten behoeve van natuur. Alle “natuur organizaties” worden zwaar gesubsidieerd doorde staat. Zo is er voor.de boer geen droog brood te verdienen. Productie verplaatsen is ook geen optie. Hier gaat alles veel efficienter met minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.