In Utrecht heeft de economische rechtbank deze week twee mannen veroordeeld. Een mishandelde zijn kat, de ander hield zich niet aan de regels bij het te koop aanbieden van dieren.

veroordelingen
Huisdieren mogen niet in de etalage staan | Foto: publiek domein

Een van de veroordeelden is een 37-jarige man uit De Meern, die stelselmatig zijn kat Bobbie mishandelde. Drie verschillende dierenartsen sloegen alarm dat de kat dusdanig ernstige verwondingen had die zeker door de eigenaar toegebracht moesten zijn. De man vertelde dat hij misschien een keer onder invloed van alcohol wat lomp met Bobby was omgegaan. De rechter oordeelde dat de man wel degelijk zijn kat ernstig heeft mishandeld en onteigende het dier. Daarbij kreeg de man een voorwaardelijke werkstraf van 30 uur en mag hij drie jaar geen huisdieren houden.

Etalage
Een tweede veroordeelde is de eigenaar van een dierenwinkel in Veenendaal, die illegaal cavia’s en konijnen in de etalage van de winkel heeft gezet. Dieren in de etalage uitstallen is sinds 2013 verboden, bedoeld om impulsaankopen tegen te gaan.

De eigenaar van de winkel is zich nog steeds van geen kwaad bewust, want hij heeft naar eigen zeggen niet eens een etalage. De rechter oordeelde daar echter anders over en veroordeelde de eigenaar tot een voorwaardelijke boete van 750 euro. De man hoeft de boete dus pas te betalen als hij binnen nu en twee jaar weer in de fout gaat.

Bron: AD ©Animals Today