Slechts een handvol nertsenfokkers heeft aangegeven door te willen gaan met produceren als het verbod op nertsenbont in Denemarken wordt opgeheven. In 2020 moesten nertsenfokkers massaal hun nertsen ruimen, omdat men vermoedde dat een Covid-19-mutatie van de dieren naar mensen kon overspringen. Sindsdien lijken maar weinig fokkers geïnteresseerd om hun productie van de pelsen te hervatten.

nertsenfokkers
Deense nertsenfokkers stoppen massaal na ruiming nertsen | Foto: Animal Rights/flickr

In november 2020 kondigde Denemarken – die op dat moment nog de grootste nertsenbontproducent was – aan dat in het land alle nertsen (ongeveer vijftien tot zeventien miljoen) uit voorzorg gedood moesten worden. Dit om te voorkomen dat een mutatie van Covid-19 zou overspringen op mensen. Toentertijd was de mutatie, genaamd Cluster 5, bij zeker twaalf mensen aangetroffen. Hierna volgde veel internationale kritiek op de beslissing.

Ook Deense nertsen besmet, het einde van de sector in zicht?

Daarnaast had de Deense overheid tijdelijk het fokken van nertsen voor hun vacht verboden. Dit verbod is later verlengd tot ten minste 2023. Nu blijkt dat slechts een handvol producenten weer nertsenbont wil gaan verkopen als het verbod in 2023 wordt opgeheven. Er wordt verwacht dat Griekenland, Polen en Noord-Amerika hun productie van de pelsen gaan vergroten om het gat dat is ontstaan op te vullen.

Weinig interesse

De Danish Veterinary and Food Administration (FVST) heeft bekendgemaakt dat slechts dertien fokkers zich hebben aangemeld voor de overheidssteun die hen in staat zou stellen om in 2023 weer te gaan beginnen met het produceren van nertsenbont. Dit terwijl 1246 fokkers zich hebben aangemeld voor de overheidssteun die ze zal helpen om uit de industrie te stappen. Ook gaf de FVST aan dat het sinds het verbod slechts drie gevallen van illegaal gefokte nertsen heeft gevonden.

Beslissing

Het Statens Serum Institute (SSI) in Denemarken heeft bevestigd dat het gemuteerde virus dat de aanleiding was voor de ruiming nu volledig uitgestorven is. De mutatie is sinds september 2020 niet meer gesignaleerd. Hierdoor is de Deense overheid gaan nadenken of het verbod inmiddels opgeheven kan worden, en zij zal hier hoogstwaarschijnlijk voor het einde van de maand over beslissen. Een blijvende beperking in het aantal nertsen dat gefokt mag worden is ook een optie die overwogen wordt.

Dit terwijl er elders in Europa, zoals in Letland, Litouwen en Bulgarije, juist steeds vaker wordt overwogen om nertsenbont – en het produceren daarvan – permanent te verbieden. Volgens campagnevoeders is echter de compensatie die de overheden zouden moeten bieden bij een verbod vooralsnog de grootste drempel.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner