In Papendrecht is er afgelopen dinsdagmiddag door een aangelijnde hond een kat doodgebeten. Meerdere omstanders waren getuige van het incident en verklaren dat de eigenaar grinnikend zou zijn doorgelopen.

eigenaar
Eigenaar loopt door nadat zijn hond een kat doodbijt | Foto: Screenshot video

“We hebben getuigen gesproken en doen nu onderzoek naar wat er is gebeurd en of er iemand verantwoordelijk voor kan worden gehouden”, aldus de politie. Eén van de getuigen, Hannah, werkte tegenover de straat waar het gebeurde en maakte een video van de man met zijn drie honden.

“Ik vond dat gek, want het is een doodlopende straat. Ik keek nog een keer goed en toen zag ik opeens een kat in de bek van één van de honden.”

Zij en haar collega’s openden het raam en riepen de man, maar hij keek hen aan en liep vervolgens door. Daarna trapte de eigenaar zijn hond keihard tegen de kop, maar dat leek niets uit te halen.

“Uiteindelijk liet hij los maar het katje was al overleden, dat zag je gewoon.”

Op de vlucht

Een collega van Hannah rende naar de kat om te kijken of het dier nog leefde, maar het was al te laat. Omstanders spoorden de man aan te blijven tot de politie er was, maar hij sloeg op de vlucht: “Hij peerde hem en toen besloot ik te filmen”, vertelt Hannah. Bewoners van een nabijgelegen ouderenflat zagen het ook allemaal gebeuren en kenden het baasje van de kat:

“Het is zo zielig voor de eigenaar van de kat, voor wie de kat waarschijnlijk zijn alles was.”

Animals Today publiceerde een aantal jaar terug een blog over hoe bijtincidenten te voorkomen. Het afgeven van een houderschapverklaring, zodat van tevoren kan worden getoetst of de eigenaar voldoende geschikt is om de hond te houden, was één van de antwoorden. Helaas is dit nog altijd niet ingevoerd en gebeurt dit soort incidenten te vaak. In dat geval is het verstandig om aangifte te doen. De politie onderzoekt vervolgens of er sprake is van een strafbaar feit. Als dat zo is gaat het dossier naar het Openbaar Ministerie. Ook kan er melding van worden gemaakt aan de gemeente. Volgens het Wetboek van Strafrecht, artikel 425:

Met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft:

1°.hij die een dier op een mens aanhitst of een onder zijn hoede staand dier, wanneer het een mens aanvalt, niet terughoudt;

2°.hij die geen voldoende zorg draagt voor het onschadelijk houden van een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier.

Inzamelingsactie

Buurtbewoners hebben een kleine inzamelingsactie op touw gezet om het baasje van de kat te helpen. Ook heeft een crematorium aangeboden de kosten van de crematie te dekken. Inmiddels heeft de politie laten weten dat de identiteit van de dader bekend is en dat zij met hem is gesprek gaat. Hopelijk wordt binnenkort bekend of de man is gestraft.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap