Een team van IFAW heeft onlangs zeven gestrande Atlantische witflankdolfijnen gered en vrijgelaten. De dieren strandden in het ondiepe water van de rivier Herring. Na de redding zijn allemaal weer vrijgelaten bij Herring Cove Beach in Provincetown, Massachusetts (VS).

gered
Zeven gestrande dolfijnen gered en vrijgelaten in VS | Foto: Facebookpagina IFAW

Om 7:00 uur ’s ochtends werden de eerste foto’s al genomen door de lokale gemeenschap en het vrijwilligersnetwerk van IFAW, van ten minste drie gestrande dolfijnen in de rivier Herring. De telefoontjes naar de Stranding Hotline kwamen al snel binnen, vooral van mensen die op het water waren of een strandwandeling maakten.

Massastrandingen

De stranding vond plaats langs de Gut, het dunne stukje zand tussen het einde van Chequessett Neck Road en Great Island. Wellfleet is een veel voorkomende plaats voor massastrandingen vanwege de ligging in de haak van de kustlijn van Cape Cod en vanwege de grote getijdenschommelingen in de baai van Cape Cod. IFAW’s communicatietechnicus, Andrea Spence zei:

“Het is een haakvorm binnen de grotere haakvorm van Cape Cod. De dieren kunnen hun prooi achtervolgen tot in de inhammen, die bekend staan als modderig en moeilijk te navigeren. Voor je het weet, is het tij onder hen verdwenen.”

40 mensen in actie

Hulpverleners arriveerden rond 8:00 uur, tijdens het laagtij in Wellfleet. Er waren meer dan 40 personeelsleden, stagiairs, AmeriCorps-leden en vrijwilligers bij elkaar gekomen om de dolfijnen te redden. De National Park Service hielp met het beheer van de menigte en de logistiek voor de redding. Animal Rescue Officer van het zeezoogdieren reddings- en onderzoeksteam van het IFAW, Misty Niemeyer, over de redding:

“De eerste actie die we ondernamen toen we aankwamen was coördineren hoe we het beste bij de dolfijnen konden komen en hoe we onze spullen naar deze moeilijke locatie konden brengen. De dolfijnen leken alert en in goede gezondheid, maar het zou een zonnige en warme dag worden, dus moesten we snel handelen. Ons team kreeg te maken met stijgend water, maar we weten uit ervaring dat het geen optie is om dolfijnen in dit gebied achter te laten, omdat ze verstrikt raken in een herhalende cyclus van getijden en dan weer opnieuw stranden.”

Het team van IFAW gebruikte koeldekens op de dolfijnen die, wanneer ze in het water gedrenkt zijn, werken om een gezonde lichaamstemperatuur voor dieren in warm weer te behouden. Deze dekens worden bijvoorbeeld bij paarden gebruikt.

Mobiele dolfijnenreddingskliniek

De zeven dolfijnen werden vervoerd naar een plaats in dieper water bij Provincetown, waar ze werden losgelaten in de mobiele dolfijnenreddingskliniek van IFAW. Dit voertuig is ontworpen om aan de behoeften van de gestrande dieren te voorzien. Het wordt beschouwd als een wereldwijde hotspot voor strandingen op Cape Cod. Met behulp van financiële steun van donateurs kunnen IFAW-deskundigen en –dierenartsen tot negen dolfijnen tegelijk behandelen voor uitdroging en shock als gevolg van de stranding. De dierenarts gaf de dolfijnen vocht, vitaminen en medicijnen. Niemeyer:

“De redding en vrijlating verliep zo soepel als we maar konden hopen, dankzij de ongelooflijke steun van onze vrijwilligers, AmeriCorps Cape Cod en de lokale gemeenschap. De grootste en laatst vrijgelaten dolfijn leek wat gestrest en we hebben hem voorzien van een tijdelijke satelliettag om hem te kunnen volgen. We hebben de dolfijnen in drie rondes vrijgelaten en uiteindelijk zijn ze allemaal weggezwommen naar dieper water. We zijn optimistisch over hun verdere reis.”

Onvoorspelbaar

Men vermoedt dat de gestrande dolfijnen waarschijnlijk allemaal subvolwassen mannetjes waren. Ze hadden een lengte van tussen de 185 tot 245 cm en de grootste woog 110 kg. Dit patroon is eerder gezien bij Atlantische witflankdolfijnen, waarbij jongere mannetjes apart van vrouwtjes en kalveren reizen. De dolfijnen kunnen onvoorspelbaar zijn als het gaat om de tijd van het jaar waarin ze stranden.

De dieren zijn gespreid vrijgelaten bij Herring Cove Beach in Provincetown. IFAW zal de voortgang van de groep de komende dagen volgen via een van de satelliettags van de dolfijnen. Tot nu toe heeft IFAW dit jaar 125 gestrande dieren geholpen.

Bronnen:

#GNvdD: Vijf gestrande dolfijnen gered en vrijgelaten in VS

©AnimalsToday.nl Jane Sauer