Een team van International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft vorige week vijf gestrande dolfijnen gered en weer vrijgelaten. De dieren strandden op twee verschillende locaties en werden naar dieper water vervoerd waar ze als groep konden worden vrijgelaten. Dit vergroot de kans op overleven. De oorzaak van de stranding is nog onduidelijk. De dolfijnen zijn vrijgelaten bij Herring Cove Beach in Provincetown, Massachusetts (VS).

Vijf gestrande dolfijnen gered en vrijgelaten in VS
Gestrande dolfijnen gered en vrijgelaten door IFAW | Foto: screenshot video ifaw/YouTube

De eerste oproep aan de ‘Stranding Hotline’ van het IFAW kwam voor 7.00 uur ’s morgens binnen. Het team dat verantwoordelijk is voor redding en onderzoek van zeezoogdieren werd gealarmeerd vanwege een moeder met kalf die gestrand waren bij Ellis Landing in Brewster. Het kalf, een jong mannetje, stierf door onbekende oorzaak voordat het team van IFAW ter plaatse was. Daarna ontving het IFAW een melding over een groep van zeven dolfijnen in het ondiepe wad bij Lieutenant Island in Wellfleet. Eén dolfijn was al gestorven voordat de medewerkers ter plaatse waren. Twee dolfijnen zwommen zelf weg toen het vloed werd.
.

Vervoerd naar Provincetown

De vijf overgebleven dolfijnen uit Brewster en Wellfleet werden met een speciaal IFAW-voertuig naar Provincetown vervoerd. Het voertuig kan normaal negen dolfijnen tegelijk vervoeren. Onderweg werd de gezondheid van de dieren goed in de gaten gehouden door dierenartsen en biologen van het IFAW. Bij één dolfijn is een tijdelijk label geplaatst om hem via satelliet te kunnen volgen. Dit dier was gestrest. Er is gekozen voor het strand van Provincetown om de dieren vrij te laten omdat dit strand snel toegang biedt tot diep water en de open oceaan.
.

Dolfijnen gered dankzij samenwerking

Extreem laag water door de volle maan kan een rol hebben gespeeld bij de stranding van de dolfijnen. De twee incidenten kunnen met elkaar in verband worden gebracht. Het is onduidelijk of de twee sterfgevallen hebben bijgedragen aan de stranding. Coördinator strandingen van het IFAW, Misty Niemeyer zegt:

“Zomerstrandingen komen hier bij Cape Cod niet zo vaak voor, maar de laatste jaren zien we er steeds meer. De timing brengt een extra uitdaging met zich mee met hitte en zomerse drukte, maar ons team was in staat om zich er doorheen te slaan en de dolfijnen terug te brengen naar hun oceaan met de hulp van verschillende agentschappen waar we nauw mee samenwerken.”

Er werd bij de gestrande dolfijn in Brewster samengewerkt met het Brewster Department of Natural Resources. In Wellfleet kreeg het IFAW hulp van de havenmeester. De US National Park Service hielp mee om ruimte te maken in Herring Cove. Het gebied is na de vrijlating door hulpverleners in de gaten gehouden.

Bronnen:

#GNvdD: 7 gestrande dolfijnen gered en vrijgelaten

©AnimalsToday.nl Jane Sauer