In Denemarken is een nertsenfarm geruimd vanwege het coronavirus, de eerste besmetting buiten Nederland. Tevens werd het virus opnieuw in Noord-Brabant bij twee nertsenfokkerijen vastgesteld. Het ging om het vijfde besmette bedrijf in Landhorst, waar inmiddels op vier locaties alle nertsen zijn gedood. In Gemert-Bakel werden na besmetting ook alle nertsen vergast. Is het einde van deze vreselijke sector in zicht?

einde nertsen sector
Is het einde van deze vreselijke sector in zicht? | Foto: ©Menno Herstel

Uit onderzoek onder 34 dieren op een nertsenfarm in Denemarken blijkt vandaag dat ze ook het coronavirus onder de leden hebben, vermoedelijk opgelopen door een zieke werknemer. Alle nertsen op de boerderij worden uit voorzorg geruimd, zo meldt de Deense voedselautoriteit. Het is de eerste (bekende) nertsenbesmetting buiten Nederland. Denemarken, Polen en China behoren tot de landen met de meeste nertsenfokkerijen.

Vorige week werden in Nederland al 13 locaties geruimd, waarbij voor zover bekend 570.000 nertsen vergast zijn. Twee van de 13 bedrijven stonden in Limburg, de rest in Noord-Brabant. De nieuwe gevallen in Landhorst en Gemert-Bakel brengen het trieste aantal op 15 ruimingen. En het einde is nog niet in zicht zolang het coronavirus onder ons is.

Tikkende tijdbom

Er is nog weinig bekendgemaakt over de oorzaak van de nieuwe besmettingen in Noord-Brabant, dat zal onderzoek moeten aantonen. Maar op sociale media ontstaat onrust over de mededeling dat personeel van de ene besmette en geruimde locatie naar de andere gaat om te werken en zo het virus weer overbrengt. Nertsen die besmet zijn kunnen het virus daaropvolgend ook weer doorgeven aan andere mensen. Ook groeien zorgen over de volksgezondheid rondom nertsenfokkerijen, al is de kans op besmetting in de omgeving van de bedrijven volgens deskundigen nihil, zo wordt gecommuniceerd.

Nertsenfokkerij in Nederland | Foto: ©Menno Herstel

Er is dus geen risico voor de omgeving van de bontfokkerijen, zeggen deskundigen. Toch worden nieuw besmette bedrijven sinds vorige week meteen geruimd, omdat men vreest voor ‘reservoirs’ waar het coronavirus zich op kan houden, om op een later tijdstip te zorgen voor een nieuwe uitbraak. Een tikkende tijdbom dus.

Sector ten dode opgeschreven

Het COVID-19-virus maakt het daarmee op papier en in de praktijk onmogelijk om nog langer nertsen te houden, want ofwel ze raken besmet nog voordat ze misbruikt worden voor hun bont, of het virus zou onopgemerkt kunnen blijven sluimeren en op een later tijdstip alsnog gigantische schade aanrichten. Twee onwenselijke, maar reële scenario’s.

De nertsenfokkerij is daarmee ten dode opgeschreven. De economische waarde van deze industrie loopt al hard terug omdat de vraag naar bont afneemt. Het risico voor de volksgezondheid daarentegen is veel te groot. Daarbij is het, los van de gruwel die bont heet, niet ethisch om dieren die zeer gevoelig zijn voor het coronavirus, willens en wetens aan de voortdurende risico’s van besmetting bloot te stellen.

De nertsenfokkerij is ten dode opgeschreven | Foto: ©Menno Herstel

Uitkopen en wegwezen

In 2024 moeten alle nertsenfokkerijen de poorten gesloten hebben. Het zou volgens minister Schouten van LNV niet mogelijk zijn om dat versneld te laten plaatsvinden. Vrijwillig uitkopen en sluiten is wel een optie. Gezien het grootkapitaal dat schuilgaat achter de nertsenfokkerij is geld de enige prikkel waarom het draait bij deze ‘ondernemers’. Uitkopen en wegwezen is derhalve de enige logische toekomst van de nertsenfokkerij, waartoe niet alleen in Nederland maar wereldwijd wordt opgeroepen.
.

  • Lees ook:

Karen’s blog: De krokodillentranen van de nertsenfokkers

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl