10 grienden van een school van 20 dieren strandde afgelopen weekend in ondiepe wateren van de Schotse Hebriden. Eilandbewoners hebben hun best gedaan de dieren te redden. Uiteindelijk zijn 3 dieren weer aangesloten bij hun school.

Hebriden
Een groep van 10 grienden strandde in 3 dagen tijd telkens weer op de kust van South Uist, Hebriden | ©BDMLR

Een school van 20 grienden werd donderdag gezien bij Lochboisdale, South Uist, een van de eilanden van de Schotse Hebriden. Vrijdag strandden 10 dieren in de ondiepe wateren voor de kust en hielpen eilandbewoners de dieren weer drijvende te krijgen. Helaas strandden ze telkens weer, waardoor de eilandbewoners 3 dagen lang meermaals bezig waren de dieren terug naar zee te brengen, waarna ze weer aanspoelden. Dat gebeurde niet steeds op dezelfde plek. Zondag kwamen de walvissen zelfs terecht in een smalle, rotsachtige grot en zaten verstrikt in het zeewier. Ze raakten gestrest en bezeerden zichzelf. Ze moesten telkens weer van de rotsen worden geduwd.

De reddingsactie werd gecoördineerd door de organisatie British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), die hier veel ervaring mee heeft. De medewerkers waren blij met de hulp van de eilandbewoners. Ondanks de lockdownmaatregelen lukte het een klein reddingsteam samen te stellen van ervaren walvisredders en lokale bewoners. Velen hielpen mee: lokale bedrijven stelden boten en vrijwilligers ter beschikking en het plaatselijke café verzorgde eten en drinken. Een dierenarts van BDMLR kreeg een vakantiehuisje om in te verblijven. Dagenlang zijn de hulpverleners in touw geweest voor de grienden.

Uiteindelijk hebben 7 walvissen het niet gered, de andere 3 sloten zich, nadat ze met bootjes naar dieper water waren begeleid, weer aan bij de groep. Ze werden voor het laatst gezien in de zee tussen Uist en Skye.

Bron:

©Animals Today Angelique Lagarde