In de havenbuurt in het Canadese Montreal is onlangs een koets gespot zonder paarden ervoor. Het gloednieuwe elektrische rijtuig verraste voorbijgangers door rondjes te rijden door de oude haven van de stad. De gele bolide wordt door hippisch advocaten de hemel in geprezen omdat het een ‘wreedheidvrije’ rit is. De chauffeur van deze prachtige bak is Jacques Prud’homme. Je zou denken dat de gemeente trots is op zo’n diervriendelijke publiekstrekker, maar het tegendeel is waar. Volgens de ambtenaren heeft Jacques uitsluitend een vergunning voor een koets inclusief paard en niet voor een paardloze, elektrische koets. 

koets
Jacques Prud’homme rijdt zijn elektrische koets door de straten van Montreal | Foto: screenshot video

Verbod koetspaarden
Een discussie over de veiligheid van koetspaarden ontstond nadat er meerdere ongelukken zijn gebeurd. Een paard zakte in elkaar nadat het struikelde over een metalen plaat in een winkelstraat, een merrie was ergens van geschrokken en probeerde over een bankje te springen in de oude haven en nog niet zo lang geleden is er een paard aangereden door een auto in Griffintown. De burgemeester van Montreal, Denis Coderre, deed eerder dit jaar al een poging om koetsen voor een jaar te verbieden in de stad, zodat ambtenaren de voorgevallen situaties konden onderzoeken. Helaas is het hem niet gelukt dat verbod er doorheen te krijgen. Desondanks blijven de SPCA-ambtenaren (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) pleiten voor een verbod van deze branche.

Devine, directeur van de Montreal SPCA:

“De paarden moeten vaak meer dan 9 uur per dag werken en dat 7 dagen per week. Ze kunnen betrokken raken bij verkeersongelukken, hebben harde geluiden om zich heen waar ze erg schrikachtig van kunnen worden, lopen vaak in extreme temperaturen en dat op een onnatuurlijk harde ondergrond, wat in veel gevallen leidt tot kreupelheid.”

Geen vergunning
Diverse andere steden, zoals Londen, Parijs, Beijing en Toronto, hebben paardenkoetsen verboden. Je zou denken dat de gemeenteraad van Montréal wellicht ook nog overstag zou gaan, met zo’n origineel initiatief als dat van Jacques Prud’homme. Het tegendeel is echter waar. Jacques, die altijd met een paardenkoets heeft gereden, heeft hiervoor een vergunning en mag van de gemeente geen passagiers oppikken in zijn koets zonder paard, omdat hiervoor geen vergunning bestaat. Hierdoor kan hij geen geld verdienen en lijkt zijn forse investering om de koets om te bouwen, ondanks de vele positieve reactie die hij krijgt, vooralsnog nutteloos. Hij verwacht binnenkort dan toch maar weer een van zijn paarden in te spannen.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen