Een zwerm vogels is door onbekende reden plotseling neergestort op het asfalt in de Mexicaanse stad Chihuahua. Minstens honderd dieren vonden de dood.

vogels
Zeker honderd vogels vallen dood neer in Mexico | Foto: Pixabay

Veiligheidscamera’s hebben vastgelegd hoe de zwerm vogels opeens uit de lucht valt en op het asfalt en tegen een gebouw neerstort. Gedurende de eerste seconden van de video is te zien hoe de zwerm boven het dak van diverse woningen vliegt. Opeens valt de zwerm als een baksteen uit de lucht. Een deel van de vogels lukt het om weer de lucht in te vliegen. Een ander deel valt dood neer op het gebouw en het asfalt.

Rook? Elektrocutie?

Het is ook niet bekend of de vogels overleden zijn door de botsing tegen het asfalt of al dood waren toen ze de grond bereikten. Daarnaast is de reden voor het neerstorten van de zwerm nog onbekend. Wel wordt er door experts gespeculeerd dat de vogels mogelijk gedesoriënteerd raakten door rook uit een gebouw in de omgeving. Daarnaast sluiten ze niet uit dat de dieren een elektrische schok kregen nadat ze in contact waren gekomen met een naburige hoogspanningskabel.

Ricardo Abel Soto Cruz, van de Faculteit van Biotechnologie van de Universiteit van Chihuahua, denkt dat het vreemde gedrag van de vogels verschillende redenen ten grondslag kan hebben. Factoren zoals de temperatuur en de leeftijd van de vogels kunnen een rol spelen. Hij stelt dat onderzoek naar de lichamen van de dode zangvogels meer duidelijkheid zal brengen.

Geelkoptroepiaal

De dode vogels behoren tot dezelfde vogelsoort: de geelkoptroepiaal (Xanthocephalus Xanthocephalus), een zangvogel met een zwart lijfje en een gele kop. Deze vogels overwinteren in Centraal Mexico en komen verder voor van noordelijk Baja California (Mexico) tot zuidelijk Canada.

Volgens de staatsregering van Chihuahua heeft de geelkoptroepiaal grote voordelen voor de natuur en het milieu van de regio. Het dier eet insecten op en zorgt voor een ecologische balans. Bovendien helpt het zaden te verspreiden over het gebied.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer