Wetenschappers zijn erachter gekomen hoe walvissen zich evolutionair aangepast hebben aan leven in water. Zij hebben daartoe genetisch materiaal van walvissen uitvoerig geanalyseerd.
Om te achterhalen welke aanpassingen in het DNA bijgedragen hebben aan het verschuiven van de dieren van een leefgebied van land naar water, zijn de genomen van drie dwergvinvissen, een vinvis, een tuimelaar en een bruinvis uitvoerig bestudeerd.
De resultaten laten zien dat groepen genen gerelateerd aan het kunnen afbreken van moleculen die geproduceerd worden in omgevingen met weinig zuurstof zich steeds verder gingen ontwikkelen. Tevens kregen de dieren specifieke genetische mutaties die ervoor zorgden dat antioxidanten en enzymen bloeddruk en zoutgehalte in het lichaam konden reguleren.
Het onderzoeksverslag is verschenen in Nature Genetics.
Venn diagram van unieke en gedeelde genenfamilies van dwergvinvissen, tuimelaars, koeien en varkens.
Bronnen: ScienceNews & Nature ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Gerelateerde berichten
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Check ons op Instagram
Els vangt hondjes van horrorfokker Eersel op: 'Ze lopen al aan een riempje'
Hier geeft de NVWA toch echt aan dat aanwezigheid van angstige honden een reden is om te handhaven. Beter laat dan nooit...
Dierwelzijn is meer dan alleen de fysieke gezondheid van een dier. Blijft voor mij een raadsel waarom ze niet ingrepen toen er bijna 1000 honden zaten....
Een wonder: vermiste pup Luca na 5,5 jaar terecht - Omroep Gelderland
Social Media