Zeepaardjes horen tot de sloomste vissen die wij kennen. Dankzij onderzoek weten we nu echter dat het beestje ook een heel andere kant heeft: die van supersnelle jager.

zeepaardje
Foto via Wikimedia Commons

“Het zeepaardje is één van de langzaamst zwemmende vissen die wij kennen, maar deze dieren zijn in staat om met ongelooflijke snelheden hun prooien te vangen. In rustig water vangen zeepaardjes 90% van hun beoogde prooi. Dat is extreem hoog en wij wilden weten waarom”, aldus Brad Gemmell, onderzoeker, in het blad ‘Nature Communications’.

Watervlooien van de zee

Roeipootkreeftjes, ook wel de watervlooien van de zee genoemd, zijn een geliefde prooi voor zeepaardjes. Door de aparte vorm van hun kop maken zeepaardjes geen rimpelingen in het water wanneer zij op jacht zijn. En dat is nu net waar roeipootkreeftjes op beducht zijn, rimpelingen in het water.

Gemmel vervolgt zijn verhaal:

“Als je een roeipootkreeftje bent, ben je een gewilde prooi in de oceaan. Zij hebben een aantal behoorlijk indrukwekkende manieren ontwikkeld om te voorkomen dat ze opgegeten worden: gevoeligheid en snelheid. Zodra ze deining in het water voelen, zijn ze weg daar, roadrunner-stijl”.

Roeipootkreeftjes hebben een van de snelste reactietijden binnen het dierenrijk. Zodra een roeipootkreeftje ook maar enige deining voelt in het water, schiet hij weg, binnen ongeveer twee tot drie milliseconden. Binnen één seconde is het kreeftje al 500 lichaamslengten verderop. Uit onderzoeken blijkt dat het ‘slome’ zeepaardje nóg sneller is, namelijk in éénduizendste van een seconde gooit het zeepaardje zijn kop naar achteren en zuigt het roeipootkreeftje naar binnen. Het arme dier maakt dus geen schijn van kans om een ontmoeting met het zeepaardje te overleven.

Bron: Volkskrant ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven