De Spaanse galgo. Waarschijnlijk het hondenras in Spanje dat het meest te lijden heeft onder de mens. Al eeuwenlang speelt de jacht met galgo’s een cruciale rol in veel plattenlandsgemeenschappen in Spanje, waar bijna iedereen ‘galguero’ was, en nog steeds is. Zware trainingen, maandenlang honger lijden tijdens het jachtseizoen, erbarmelijke leefomstandigheden, je poten uit je lijf moeten rennen. En dan… als het jachtseizoen voorbij is en de galgo niet langer ‘dient’ of de ‘eer’ van de jager heeft aangetast, volgt nog het ergste: afgedankt als een wegwerpartikel of soms erger, gedood, soms voorafgegaan door een lange lijdensweg. Jaarlijks zo’n 50.000 galgos. Wereld Galgo Dag, op 1 februari, markeert het einde van het jachtseizoen en het begin van de massale dump van galgo’s.

galgo
1 februari: World Galgo Day. Op de foto Sierra (Valentina) gered toen AnimalsToday ‘Broken Spirit: the Galgo’s last Run’ in Spanje filmde | Foto: DutchGalgoLobby

Sierra is zo’n galgo. Twee jaar geleden stierf ze bijna toen ze werd opgehangen. Het touw begaf het en maandenlang zwierf ze over het plattenland tot ze gered werd. Sierra is geadopteerd en woont nu in Nederland, net als veel andere galgo’s. De Spaanse opvangen zitten overvol na het jachtseizoen. Het is letterlijk dweilen met de kraan open. Nederlandse organisaties helpen met hulpmiddelen zoals dekens, medicijnen, voer, etc. Ook financiële steun is essentieel om het leven van de gedumpte honden te verbeteren. Sommige honden, zoals Sierra, overleven het. Geld is vaak nodig voor medische verzorging.

Reddingsorganisties vangen een deel van deze dieren op en proberen een adoptiegezin te vinden. Dit is echter niet de oplossing. De oorzaak moet worden weggenomen. Net als in andere Europese landen bestaat in Spanje wetgeving die echter niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. Als Spanje zelf geen maatregelen treft dan moet de Europese Unie dit afdwingen.

Verzet
In Nederland groeit het verzet tegen de mishandelingen. Men vindt het wrede en middeleeuwse tradities die zeker in Europa niet mogen plaatsvinden.

In mei 2016 werd een grote protestmars gehouden naar de Spaanse Ambassade in Den Haag. 500 galgo’s liepen mee. Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, hield bij de ambassade een korte toespraak waarin ze meldde dat ze zich binnen het Europese Parlement zal inzetten om Spanje aan te spreken op de situatie. Steeds meer protesten vinden plaats in Spanje en andere Europese steden.

World Animal Protection (WAP) maakte vorig jaar schokkende opnamen in Spanje. Ze troffen een kleine galg in een schuur en asresten van gedode honden. Daarnaast maakte AnimalsToday.nl in Spanje de documentaire “Broken Spirit, the Galgo’s last run” waarin naast de problematiek ook de redding van Sierra werd getoond (in de documentaire heet ze Valentina). Ruim 100.000 mensen tekenden de petities van WAP en AnimalsToday.nl. Ze werden persoonlijk bij het verantwoordelijke ministerie in Madrid aangeboden.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Politieke druk
Victor Jägermeister redt al jarenlang galgo’s in Spanje. Hij redt galgo’s uit de omgeving van Madrid en Castillië-La Mancha, en hij stelt dat het aantal in de steek gelaten galgo’s in Spanje ieder jaar toeneemt, net als het aantal aanklachten voor mishandeling. Hij is ervan overtuigd dat druk vanuit Nederland essentieel is. Het is belangrijk dat Europese landen vanuit hun overheden helpen door te lobbyen. Victor:

“Vele jaren zijn verstreken sinds ik mijn eerste galgo redde. Redden is belangrijk, de wetten aanscherpen en veranderen in Spanje veranderen des te belangrijker.”

De Stichting DutchGalgoLobby probeert door middel van lobby en voorlichting het leed van de Spaanse galgo te stoppen.

Wilma van der Wel, voorzitter DutchGalgoLobby:

“Vanuit Nederland kunnen we Europarlementariërs motiveren om Spanje aan te spreken op de misstanden. Ook kunnen we petities aanbieden aan de Spaanse overheid en de Spaanse ambassadeur. Protestmarsen in Nederland maar ook in andere Europese landen maken duidelijk dat veel Europeanen de mishandelingen in Spanje zouden willen stoppen. Financieel ondersteunen we educatieprojecten in Spanje om kinderen te leren goed met dieren om te gaan. Door ons gefinancierde grote billboards langs Spaanse snelwegen laten mensen nadenken over de behandeling van Galgo’s. Ook verdiepen we ons in Europese en Spaanse wetgeving om er voor te zorgen dat mishandeling wordt bestraft.”

Persbericht Stichting DutchGalgoLobby