In Nederland wordt bij 99,5% van alle biggen routinematig een deel van de staart afgeknipt, terwijl dit volgens de Europese wet verboden is. Dierenartsen geven standaard verklaringen af voor toestemming tot staartknippen en de Nederlandse aanpak waarbij vooral de sector het probleem moet aanpakken, blijkt totaal geen vruchten af te werpen. Dat blijkt uit een vernietigend inspectierapport van de Europese Commissie dat deze maand verscheen.

staartknippen
Snoeiharde kritiek EU op Nederland voor staartknippen varkens | Foto: CIWF

Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) voert campagne tegen het pijnlijke staartknippen en roept landbouwminister Schouten per brief op tot onmiddellijke actie.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Het verminken van dieren om ze aan te passen aan een onleefbare omgeving is een van de meest extreme uitwassen van de vee-industrie. Het is stuitend te zien dat Nederland dit probleem niet serieus aanpakt. De minister moet nú in actie komen.”

Bij biggen wordt een deel van de staart afgeknipt om te voorkomen dat ze uit verveling en frustratie aan elkaars staart bijten. Het aanbieden van goed afleidingsmateriaal, zoals stro, kan het staartbijten voor een groot deel tegengaan en is verplicht volgens de Europese richtlijnen1. Ook hier houdt Nederland zich niet aan, blijkt uit het rapport.

Geen enkele vermindering staartknippen
Het rapport is zeer kritisch op de Nederlandse aanpak om het probleem van staartbijten en het routinematig staartknippen tegen te gaan. Het stelt dat Europese en nationale gelden niet goed worden besteed en dat het tot nu toe tot geen enkele vermindering van staartknippen heeft geleid. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijken onvoldoende kennis te hebben en controleren niet of varkensbedrijven zich aan de Europese richtlijnen houden. Staartknippen mag volgens deze richtlijnen niet routinematig gebeuren, maar alleen als er verwondingen bij varkens geconstateerd zijn en er eerst getracht is het staartbijten op andere manieren, zoals verbeteren van de leefomgeving, tegen te gaan. Het rapport meldt dat dierenartsen echter zonder aanleiding standaard verklaringen afgeven die varkensboeren het recht geven alle staarten te knippen.

Een bal of ketting ophangen is niet voldoende
Ook hekelt het rapport de Nederlandse methode om varkens een bal of ketting te geven in plaats van goed, manipuleerbaar afleidingsmateriaal, als stro, zoals in de Europese richtlijnen staat. Voor een varken is een bal of ketting nauwelijks interessant en dit verhoogt het welzijn van de dieren dus amper.

Staartknippen onnodig
Staartbijten is een probleem dat grotendeels op te lossen is door varkens een betere, interessantere leefomgeving aan te bieden, bijvoorbeeld met een uitloop naar buiten of met voldoende goed afleidingsmateriaal. Landen als Zwitserland en Zweden, waar staartknippen verboden is, tonen aan dat het kan. In Nederland mogen alleen biologische varkens hun staart houden. Dat is 0,5% van de varkensstapel. De ‘Stuurgroep staarten’, bestaande uit onder andere leden van de varkenssector en de overheid, zegt nu in 2019 met een nieuw plan te komen. Nederland is de vierde grootste varkensproducent in Europa met ruim 12 miljoen varkens in de stallen.

Teken hier de CIWF petitie tegen verminkingen varkens!

Persbericht CIWF