Er is grote kritiek gekomen op een café in de Chinese stad Chengdu waar de eigenaars chowchows zwart-wit hebben geverfd zodat ze precies op pandawelpjes lijken.

panda's
Chinees café verft honden zodat ze op panda’s lijken | Foto: screenshot video

Het café ging vorige maand open. Chengdu ligt in de provincie Sichuan in China, waar een grote populatie van de bedreigde panda leeft. Er liepen zes geverfde chowchows rond.

Laat je eigen huisdier verven

Een video van de honden die door het café lopen is viral gegaan op Chinese sociale media en werd door de Chengdu Economic Daily gepost. In de video zegt de eigenaar dat gasten hun huisdier op dezelfde manier kunnen laten beschilderen voor 1.500 yuan (ca. 190 euro).

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Veel kritische opmerkingen

Op internet kwam een golf van kritiek op het café, die volgens de eigenaar al geverfd waren toen ze werden aangeschaft. “In naam van liefdevolle dieren, dit soort dierencafés willen alleen maar geld verdienen,” viel er te lezen, en “Ik stel voor om de hondeneigenaren zwart-wit te verven.”

Sommige lezers wezen op commentaren van dierenartsen dat het verven van een hond zijn huid kan beschadigen. “Honden zijn honden. Door ze te verven veranderen ze niet ineens in panda’s, en het zijn levende wezens. Je […] doet ze pijn alleen maar omdat je denkt dat het er leuk uitziet.’’

Anderen, die de dieren ‘pandahonden’ noemden, verdedigden het recht van de caféhouder om het uiterlijk van de huisdieren te veranderen. “Het is uw hond. U mag zelf beslissen. Heel schattig,” zo was het commentaar.

We wilden ons onderscheiden

Als reactie op de online kritiek meldde het café op zijn Weibo-pagina dat ze de verfservice niet meer zouden aanbieden. “Chengdu is de thuisbasis van de panda’s. We wilden iets anders doen om ons te onderscheiden van andere reguliere hondencafés en dierenwinkels,” aldus de eigenaar in de lokale media.

Op dinsdag volgde een verklaring op Weibo:

“Als hun eigenaars kunnen we zeggen dat hun levens veel beter zijn dan het onze. Ze zijn kerngezond. Internetburgers, projecteer alsjeblieft je mening niet op ons.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Anne Douqué


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.