Drie katten en een hond in Nederland zijn besmet geweest met het coronavirus, zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Een 8-jarige buldog is ziek geworden en moest geëuthanaseerd worden. Er zijn antistoffen in zijn bloed aangetroffen. Hij werd mogelijk besmet door zijn baasje.

drie katten en hond besmet met corona
Drie katten en een hond besmet geweest met corona | Foto (illustratief): publiek domein

Er vindt breder onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in het milieu, met als aanleiding de recente uitbraak van het coronavirus bij nertsenfokkerijen in Noord-Brabant. Feitelijk wordt bestudeerd hoe het virus zich nog meer kan verspreiden dan alleen van mens op mens en welke dieren er gevoelig voor zijn.

De hond had ademhalingsproblemen en is op 30 april geëuthanaseerd. Er zijn antistoffen tegen COVID-19 in zijn bloed aangetroffen. Niet bekend is of de hond nog iets anders onder de leden had.  LNV meldt verder dat er resultaat geboekt is in het onderzoek naar katten:

“In het onderzoek zijn ook elf katten op een van de besmette bedrijfslocaties getest. Bij drie van deze katten zijn antistoffen aangetoond tegen COVID-19. Dat betekent dat de katten besmet zijn geweest. Daarnaast is er in Nederland ook voor het eerst een hond met antistoffen tegen het virus aangetroffen.”

Inmiddels is er wereldwijd een aantal aangetoonde besmettingen van huisdieren en andere dieren, zoals grote katachtigen in dierentuinen. In alle gevallen droegen de eigenaren het virus over op de dieren. Minister Schouten van LNV zegt geen aanwijzingen te hebben dat huisdieren mensen besmetten:

“In de onderzoeken naar besmette dieren die we tot nu toe hebben gezien, waren het eerst de baasjes en dan de dieren.”

kitten
Ziek? Vermijd het knuffelen met dieren en houd afstand | Foto: publiek domein

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen met corona-achtige klachten aan om intensief knuffelen met hun huisdieren te vermijden. Zieke baasjes en zieke dieren dienen binnen te blijven. Minister Schouten waarschuwt mogelijke coronapatiënten:

“Houd dan afstand tot je hond of kat. Laat bijvoorbeeld iemand anders je hond uitlaten. En je kan bijvoorbeeld je kat in een andere ruimte zetten.”

Bij de nertsenfokkerijen is het virus door besmet personeel binnengebracht, wat leidde tot zieke dieren. Daarna is bestudeerd of en hoe het virus zich verspreidde van dier naar dier; een enorme dierproef met 15.000 nertsen. Dit onderzoek lijkt overigens achter de rug, want de restrictie om niet te wandelen en fietsen in een zone van 400 meter rondom de fokkerijen komt te vervallen.
.

  • Lees ook:

Coronavirus treft nertsen Brabantse bontfokkers dubbel

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel