In nationaal park Kaziranga in India is vorige week een Indische neushoorn gedood. Het volwassen mannetje is zaterdag gevonden zonder hoorn. Het is ruim een jaar geleden dat in het park een neushoorn werd gestroopt. Stropers maken nu gebruik van de lockdown tegen corona.

Indische neushoorn gestroopt
Indische neushoorn | Foto: publiek domein

De afgelopen tijd zijn het aantal stroperijpogingen toegenomen in het park. Doordat ook in India een lockdown van kracht is vanwege het coronavirus, is er minder verkeer. Ook in het park Kaziranga, waar de meeste Indische neushoorns leven. Hierdoor zijn er meer dieren op en in de buurt van wegen te vinden.

Stropers maken hier graag gebruik van. Parkwachters hebben meerdere pogingen van stropers om neushoorns te doden kunnen voorkomen, vijf pogingen werden vorige maand nog gedaan.

Tot de recente stijging van stroperij-incidenten was de laatste keer dat een neushoorn werd gedood in het park een jaar geleden. De speciale Rhino Protection Force die bestaat uit 82 bewapend personeel heeft hieraan bijgedragen.

In beslag genomen neushoornhoorns | Foto: USFWS/flickr

Het gedode dier werd gevonden in het oosten van het park, een deel waar veel neushoorns en olifanten voorkomen. Zijn hoorn was afgehakt. In de buurt van het karkas werden acht lege kogelhulzen gevonden, afkomstig van een AK-47 of kalasjnikov. Neushoornhoorn wordt onder meer toegepast in de traditionele Chinese medicijnen en brengt zeer veer geld op: de hoorn kan zo’n 138.600 euro opleveren op de zwarte markt. De hoorn is echter gemaakt van keratine en heeft net zo veel medische waarde als onze vingernagels.

Volgens de laatste telling in 2018 leefden er op dat moment zo’n 2.413 Indische neushoorns in nationaal park Kaziranga.
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde