Afgelopen dagen heeft het in Nederland aan één stuk door geregend. Heb je je ooit afgevraagd hoe muggen en andere insecten deze wolkbreuken overleven?

MugDavid Hu wilde in ieder geval graag antwoord op deze vraag. Hij is mechanisch ingenieur bij het ‘Georgia Institute of Technology’. Hu zat met zijn jonge zoontje op de veranda, toen een grote muggenbeet op het voorhoofd van het kind verscheen. Het stortregende, en Hu werd benieuwd hoe insecten de slag van de druppels overleefden. Een mug weegt maar een paar milligram en druppels zijn tot 50 keer zwaarder. Alsof een mens door een bus wordt geraakt, aldus Hu.

Terug in het lab stopte Hu insecten in kooien en overgoot ze met behulp van een spuit met regenachtige druppels. High-speed video onthult hoe muggen hiermee omgaan. In plaats van de druppels te ontwijken, vliegen ze er recht in. De massa van een mug is zo klein, dat maar weinig van de stuwkracht van de druppel wordt overgedragen op zijn lichaam. In plaats van geplet te worden, draait de mug alleen maar. Hu vergelijkt het met een astroïde die inslaat op een stuk papier: het papier is zo licht dat het gewoon weg wordt geduwd in plaats van dat het verbrijzelt.

Andere insecten van vergelijkbare omvang zijn waarschijnlijk op dezelfde manier bestand tegen regen. Maar grotere, zoals bijen en wespen, zoeken beschutting tijdens stortbuien. Druppels brengen waarschijnlijk een zeer grote kracht teweeg wanneer ze iets raken met de massa van een bij, vertelt Hu. Hu is van plan ook te onderzoeken hoe deze insecten de regen trotseren.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp