In de Amerikaanse plaats Wisconsin heeft de rechtbank de eigenaar en manager van de Special Memories Zoo een verbod opgelegd om nog langer dieren te houden en met dieren te werken. Door dit verbod zal de dierentuin definitief gesloten worden.

dierentuineigenaar
Amerikaanse dierentuineigenaar mag geen dieren meer houden | Foto: Pixabay

De Special Memories Zoo wordt gerund door het echtpaar Gene en Dona Wheeler. In hun dierentuin werden diverse bedreigde diersoorten gehouden, zoals tijgers, lynxen en maki’s. Naast deze dieren hielden de eigenaren ook boerderijdieren in hun dierentuin. De dieren werden niet goed verzorgd. Zo zaten zij in smerige hokken, hadden ze regelmatig geen water en zaten er knaagdieruitwerpselen in hun voer.

De Amerikaanse overheid heeft de dierentuin meerdere keren aangesproken. Niet alleen voor de slechte situatie waarin de dieren werden gehouden, maar ook omdat de dierentuin niet voldoende getraind personeel had. Hierdoor kon het gebeuren dat een medewerker een keer door een beer is gebeten. Ondanks de bemoeienis van de Amerikaanse overheid bleef de dierentuin open. Pas nadat Animal Legal Defense Fund – een organisatie die zich voor het welzijn van dieren inzet door middel van het juridische systeem – een dagvaarding had uitgebracht tegen de Special Memories Zoo, kwam er een einde aan het houden van de dieren door het echtpaar Wheeler in hun zogenaamde “roadside zoo”. In Amerika zijn veel particuliere dierentuinen langs de kant van de weg te vinden. In veel van die dierenparken laat de situatie waarin dieren worden gehouden te wensen over. Dit komt mede doordat bestaande wetgeving door de Amerikaanse overheden slecht wordt gehandhaafd.

Vlak nadat Animal Legal Defense Fund de Special Memories Zoo voor de rechter had gedaagd brak er een brand uit in een van de dierenverblijven. Hierbij kwamen tientallen dieren, waaronder varkens, geiten, kippen, kamelen, alpaca’s, zwarte bokken, zeboes en een nijlgau (een grote antilope uit India), om het leven.

De rechter maakte uiteindelijk een einde aan alle ellende in de Special Memories Zoo. Met hun dierentuin schonden de eigenaren de Endangered Species Act – de wet die bedreigde diersoorten beschermt – en diverse andere wetten over wilde dieren in gevangenschap. Niet alleen moet de dierentuin sluiten, de rechter heeft het echtpaar Wheeler ook verboden om in de toekomst dieren te houden en/of hiermee te werken. De enige dieren die zij nog mogen houden zijn persoonlijke huisdieren.

Animal Legal Defense Fund bij monde van Stephen Wells is blij met de uitspraak van de rechter:

“We zijn verheugd dat er een einde is gekomen aan het leed in de Special Memories Zoo onder leiding van de eigenaar en manager. De Endangered Species Act en diverse staatswetten zijn de juridische tools die ons helpen om roadside zoos aansprakelijk te houden in het geval dieren worden verwaarloosd of mishandeld. We blijven doorgaan om er voor te zorgen dat de wetten worden gehandhaafd om zo de dieren te beschermen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Lianne Raat