Bij een eendenhouderij in Overijssel is de vogelgriep uitgebroken. Alle 30.000 eenden van het bedrijf in Kamperveen worden gedood, evenals het pluimvee van een naastgelegen bedrijf.

Kamperveen
30.000 eenden geruimd in Kamperveen | Foto: screenshot video Animal Rights/Vimeo

Het bedrijf in Kamperveen werd in 2014 en 2016 ook al getroffen door de vogelgriep. Het is nog niet bekendgemaakt om welke variant van de ziekte het ditmaal gaat. Er is een vervoersverbod ingesteld in een straal van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf. Dit betreft een transportverbod van alle pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel.

Ophokplicht
Alle huidige landelijke maatregelen tegen de vogelgriep, zoals de ophokplicht, blijven dus nog een tijd van kracht. De nu geldende ophokplicht werd ingesteld nadat eind vorig jaar vogelgriep was vastgesteld op een eendenbedrijf in Biddinghuizen. Toen zijn 16.000 dieren gedood. Eind februari dook de ziekte op in het Groningse Oldekerk. Daar werden 36.000 dieren geruimd.

In november 2016 werd er ook een ophokplicht ingesteld, die vijf maanden duurde. De huidige ophokplicht zal niet voor de paasdagen opgeheven worden en dat wordt door pluimveehouderij als grote tegenvaller ervaren.

Bronnen: NOS, Nu  ©AnimalsToday.nl Bart van Riel