Wat hebben we er lang tegen gestreden, maar eindelijk, eindelijk is er echt een einde gekomen aan het ganstrekken met een dode gans in het Limburgse plaatsje Grevenbicht. Vandaag heeft het evenement plaatsgevonden en er is voor het eerst gebruikgemaakt van een nepgans!
Toen ik voor het eerst hoorde van de traditie ganstrekken dacht ik echt dit kan niet in Nederland zijn. Bij het ganstrekken hangt men een (speciaal voor dit evenement geprepareerde en gedode) gans ondersteboven aan een touw en ‘stoere’ mensen te paard rijden daar onderdoor en proberen de kop van het dier af te trekken.
Jaren actie
Animals Today heeft jaren actie gevoerd om een einde te maken aan deze bizarre traditie. Zo was het hoofdkantoor van Albert Hein alles behalve gelukkig toen zij er via een publicatie op Animals Today achter kwam dat zij hoofdsponsor was van het ganstrekken:
Albert Heijn tikt franchise-ondernemer op de vingers voor sponsoren ganstrekken
Ondanks alle protesten en de toenemende druk van het publiek wilden de ganstrekkers in Grevenbicht van geen ophouden weten. Voor het eerst kwam ik er ook achter wat een emotie er bij mensen leeft die zo willen vasthouden aan een traditie. Ik heb zelfs melding gemaakt bij de politie omdat ik bedreigingen kreeg. Kom niet aan onze traditie…
Luguber spel
De Partij voor de Dieren stelde vragen, Minister Verburg en staatssecretaris Bleker spraken hun verontwaardiging uit, en ook de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde KNMVD sprak zich fel uit tegen het ganstrekken:
“Dierenartsen hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om de omgang met dieren. Zij worden geacht de belangen van het dier te bewaken en dieren met respect te behandelen. Daarin past absoluut niet het doden van een dier voor een luguber spel.”
We organiseerden zelfs omgekeerd ganstrekken op de Dam in Amsterdam; het zogenaamd ‘menstrekken’ om de bizarre traditie maar weer eens onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk werd op voordracht van de Partij voor de Dieren de wet aangepast, om zo het evenement halt toe te roepen. Het zelf doden van katten en honden door particulieren was al verboden en per 1 juli 2014 werd aan deze bepaling de gans toegevoegd.
Aangifte
Maar de aanpassing van de wet mocht de pret van de ganstrekkers niet drukken. De burgemeester van Sittard-Geleen bleef, ondanks alle protesten, ieder jaar weer een vergunning afgeven voor dit middeleeuwse evenement. In 2017 lieten we beeldmateriaal van het ganstrekken maken door 1037 Against Animal Cruelty en deden daarna aangifte bij de politie.
Eindelijk!
En nu, in 2019, is er eindelijk gekozen voor een diervriendelijk alternatief, namelijk een plastic gans. Het kost wat jaren actievoeren maar dan heb je ook wat. De aanhouder wint! Ik hoop van ganser harte dat de ganstrekkers een fijne dag hebben gehad. En nu misschien wel onder het genot van een biertje terugkijken en denken ‘dat we hadden we natuurlijk veel eerder moeten doen’.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Karen Soeters
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?