Eindelijk lijkt er een einde te zijn gekomen aan het ganstrekken met een dode gans in het Limburgse Grevenbicht. De vereniging heeft aangegeven in samenwerking met DSM te werken aan een alternatieve nepgans voor volgend jaar.

ganstrekken
Er komt eindelijk een einde aan deze barbaarse traditie | Foto: ©Animals Today

Bij het ganstrekken hangt men een (speciaal voor dit evenement geprepareerde en gedode) gans ondersteboven aan een touw en ‘stoere’ mannen te paard rijden daar onderdoor en proberen de kop van het dier af te trekken. Helaas heeft de burgemeester van Sittard-Geleen dit jaar ondanks alle protesten wederom toestemming gegeven voor dit middeleeuwse evenement.

Ontstemd
Animals Today heeft jaren actie gevoerd om een einde te maken aan deze bizarre traditie. Zo was het hoofdkantoor van Albert Hein enorm ontstemd toen zij via een publicatie op Animals Today vernam dat zij hoofdsponsor was van het ganstrekken.

De KNVD de beroepsvereniging van dierenartsen sprak zich fel uit tegen ganstrekken. Voorzitter Ludo Hellebrekers:

“Dierenartsen hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om de omgang met dieren. Zij worden geacht de belangen van het dier te bewaken en dieren met respect te behandelen. Daarin past absoluut niet het doden van een dier voor een luguber spel.”

Al in 2008 gaf Minister Verburg aan dat ganstrekken niet getuigt van respect voor dieren. De Partij voor de Dieren deed eerder aangifte wegens dierenmishandeling. Op basis van de daaropvolgende Kamervragen zei toenmalig staatssecretaris Bleker ook dat het ganstrekken niet getuigt van respect voor het leven van dieren en van respect voor het dode dier.

ganstrekken
Menstrekken | Foto: Thomas Schlijper

Menstrekken
In 2013 organiseerden we een petitie tegen het ganstrekken die door 13,463 mensen werd getekend. In datzelfde jaar organiseerde AnimalsToday menstrekken op de Dam in Amsterdam om te benadrukken hoe bizar deze zogenaamde traditie is. En dat de ganstrekkers niet blij waren met alle acties bleek uit het feit dat Karen Soeters uiteindelijk aangifte moest doen bij de politie wegens bedreiging.

Uiteindelijk werd de wet dankzij de Partij voor de Dieren aangepast om het evenement halt toe te roepen. Het zelf doden van katten en honden door particulieren was al verboden en per 1 juli 2014 werd aan deze bepaling de gans toegevoegd. Maar na deze aanpassing van de wet bleken de ganstrekkers zich daar weinig van aan te trekken.

ganstrekken
Illegaal ganstrekken in Grevenbicht, 28 februari 2017 | Foto: ©Animals Today

Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren zette zich als lid van de Provinciale Staten in Limburg jaren in om een verbod te krijgen op het ganstrekken en was dan ook op zijn zachts gezegd geschokt dat de burgemeester van Sittard-Geleen Sjraar Cox (PvdA), steeds weer vergunning  voor het achterhaalde gawstrèkke verleende zo liet hij weten in een open brief aan de burgemeester.

Vorig jaar liet AnimalsToday beeldmateriaal maken door Against Animalcruelty 1037 van het ganstrekken en op basis daarvan deed Karen Soeters aangifte bij de politie. Dit jaar benadrukte de vereniging aan de politie dat de gans die werd gebruikt geschoten was door een jager met vergunning en dat daarmee de wet dus niet overtreden zou worden.

Uit Grevenbicht zelf kregen we veel mails van mensen die zich boos maakten over het feit dat hun prachtige dorp zo negatief in de publiciteit kwam door een kleine groep mensen die blijft vasthouden aan een gruwelijke traditie.

Druk
Ook Pascalle Plusquin van de Partij voor de Dieren in Limburg, die het stokje van Frank Wassenberg overnam, maakte zich hard in om een einde te maken aan het ganstrekken. Ze bleef vragen stellen aan het college en druk uitoefenen op de politiek. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat er eindelijk een einde lijkt te komen aan het gebruik van een dode gans voor vermaak. Plusquin:

“Ik ben zo ontzettend blij dat Karen Soeters van Animals Today de druk is blijven opvoeren, ook na het verbod. De inspanningen van Frank Wassenberg en Karen Soeters hebben er toe geleid dat dit barbaarse ritueel nu daadwerkelijk van het toneel verdwijnt. Nu is carnaval in Grevenbicht weer een feest voor iedereen.”

Frank Wassenberg reageert verheugd op Facebook:

“Dank, Pascale Plusquin en Karen Soeters en alle anderen die zich hiervoor hebben ingespannen! Het was een lange weg, met Kamervragen, vragen aan het provinciebestuur, gesprekken met wethouders, acties, interviews en opiniestukken in kranten. Veel mensen hebben een bijdrage geleverd, fijn dat het uiteindelijk gelukt is!”

ganstrekken
Ganstrekken voortaan alleen nog met nepgans | Foto: Wikimedia Commons

©AnimalsToday.nl