De huidige lockdown in Shanghai betekent voor sommige huisdieren een situatie van leven of dood, volgens Erin Leigh, eigenaresse van dierenoppasbedrijf Spare Leash. Door de strenge lockdown worden huisdieren van hun eigenaren gescheiden. Spare Leash koppelt dierenoppassers aan huisdiereigenaren en zo heeft Leigh in de afgelopen weken veel honden en katten kunnen helpen. 

lockdown
ierenoppasbedrijf redt honden en katten tijdens lockdown in Shanghai | Foto: Pixabay

China heeft een zero-Covid-beleid, wat betekent dat iedereen die besmet raakt met het coronavirus onmiddellijk naar centrale faciliteiten wordt gestuurd, soms voor weken. Huisdieren mogen niet worden meegenomen en blijven alleen achter, waar ze overgeleverd zijn aan de plaatselijke autoriteiten. Sinds maart zijn bijna alle 25 miljoen inwoners in Shanghai aan huis gekluisterd door de Covid-19-restricties die er gelden.

Wanhopig

Het huisdierenbezit in China is de laatste jaren toegenomen, vooral in de wereldsteden zoals Shanghai. Door de dringende noodzaak om elk virusgeval in China uit te roeien, is het welzijn van de dieren naar een lagere prioriteit gedrongen. Tijdens de pandemie zijn in China meerdere keren honden gedood door de autoriteiten, wat tot conflicten tussen lokale overheden en inwoners heeft gezorgd. Twee weken geleden werd een corgi doodgeslagen door een gezondheidsmedewerker in Shanghai, terwijl hij de bus volgde waar zijn eigenaar in was gezet. Na dit incident met de corgi is het aantal mensen dat om hulp vraagt direct gestegen, zegt Leigh.

Hond van met Covid-19 besmette eigenaar doodgeslagen in Shanghai

 

Wanhopig

Volgens Leigh heeft de video van de corgi voor pure paniek gezorgd. Mensen zijn wanhopig om hun dieren te redden. Ook zijn ze bang om hun dieren alleen thuis achter te laten.

Spare Leash heeft een netwerk van duizenden onbetaalde vrijwilligers opgezet. Zij helpen de dieren van eigenaren die na een positieve coronatest naar de centrale faciliteiten moeten. Leigh en anderen zetten zich in om online informatie te delen over huisdieren die noodgedwongen werden achtergelaten. Deze gevallen van dieren in nood worden geregistreerd en vervolgens geclassificeerd naar locatie en wie het meest dringend voedsel, onderdak of zorg nodig heeft. Er wordt gebruik gemaakt van social media en “hulp nodig”-posters die worden verspreid in het Chinees en Engels.

Tijdelijke oppas

Sarah Wang is één van de inwoners van Shanghai die zich zorgen maakte over wie er voor haar kat zou zorgen toen ze positief testte op COVID-19. De groep heeft voor haar kat een tijdelijk onderkomen gevonden bij een oppas aan de andere kant van de stad. Aan het persbureau AFP vertelde Wang dat haar kat “de ontsmetting van haar appartement niet zou hebben overleefd. Ze zou er slecht aan toe zijn geweest als niemand haar eten had gegeven”.

Tot nu toe heeft het team honderden katten en honden geholpen, naast een aantal vogels, vissen en slangen. Hoeveel dieren slachtoffer zijn van het strenge lockdownbeleid in Shanghai is tot zover onbekend.

Bron:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop