Een hond is in Shanghai doodgeslagen door een gezondheidswerker. De eigenaar van de hond bleek besmet te zijn met Covid-19. Een video van de gebeurtenis heeft tot veel verontwaardiging geleid in China. Shanghai is momenteel al meer dan twee weken in lockdown.

covid-19
Hond van met Covid-19 besmette eigenaar doodgeslagen in Shanghai | Foto: Pixabay

De beelden werden gemaakt door een bewoner van het Pudong district, waar de hond werd doodgeslagen. Te zien is hoe een gezondheidswerker, in beschermende kleding, achter een corgi aanrent en het dier vervolgens driemaal slaat met een schep. Hierna blijft de hond bewegingloos op de grond liggen.
Op foto’s is te zien hoe de corgi achter een bus aanrent die zijn besmette eigenaar naar een isolatiecentrum vervoert. Een andere foto toont hoe het lichaam van het dier wordt weggevoerd in een plastic tas. CNN heeft geprobeerd de bron van de foto’s te achterhalen, dit is echter niet gelukt.

Geen hondenvoer

Volgens China News Weekly was de eigenaar van de hond in quarantaine toen deze werd aangevallen. De eigenaar had de hond op straat losgelaten in de hoop dat iemand voor het dier zou zorgen tijdens zijn afwezigheid. De eigenaar schreef volgens de Chinese krant in een online groep het volgende:

“Uiteindelijk dacht ik dat als ik (de corgi) buiten kon loslaten om een zwerfdier te worden, hij tenminste niet zou verhongeren.”

Hij had geen hondenvoer meer in huis en had niet verwacht dat de hond zou worden doodgeslagen. Daarnaast weigerde het buurtcomité om voor de hond te zorgen, uit angst om via de hond besmet te raken. Het comité tegen China News Weekly:

“Op dat moment hebben de gezondheidswerker niet goed nagedacht over (de kwestie). We zullen later met de eigenaar communiceren en compensatie aanbieden.”

De video is meer dan een miljoen keer bekeken op Weibo, een Chinees social media-platform. Later werd de video van de site gehaald. De video zorgde voor veel woede onder de kijkers.

Laag risico besmetting

Er is volgens Internationale gezondheidsautoriteiten een lage risico op transmissie van Covid-19 van dieren op mensen. Er is geen enkel bewijs dat dieren een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het virus. Daarnaast heeft de Nationale Gezondheidscommissie van China aangegeven dat er geen bewijs bestaat dat mensen besmet kunnen raken via huisdieren. Animals Today heeft geprobeerd te achterhalen of dieren van besmette eigenaren momenteel structureel worden afgemaakt in Shanghai. Geen betrouwbare bron kon dit tot nu toe bevestigen. Volgens de beschikbare informatie gaat het om een incident.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer