De Britse regering heeft bevestigd dat voorwerpen voor eenmalig gebruik als plastic bestek, borden en dienbladen, in Engeland worden verboden, in een poging om de plasticvervuiling en -consumptie terug te dringen. Critici vinden het verbod op wegwerpbestek niet breed genoeg.

plastic wegwerpbestek
Engeland verbiedt plastic wegwerpbestek | Foto: publiek domein

Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van het zwerfvuil in de wereldzeeën bestaat uit plastic voorwerpen van afhaalmaaltijden en dranken, zoals voedselverpakkingen en bestek.

Miljarden plastic verpakkingen

Britten gooien bijna 100 miljard plastic verpakkingen per jaar weg. In Engeland worden jaarlijks ongeveer 1 miljard wegwerpborden en 4 miljard wegwerpbesteksets gebruikt, waarvan slechts 10 procent na gebruik wordt gerecycled. De Britse minister van Milieu Thérèse Coffey is van plan een reeks plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik te verbieden en bevestigt hiermee de berichten van vorige maand. De stap is een gevolg op een raadpleging over de kwestie door het Departement van Environment, Food and Rural Affairs (Defra) die van november 2021 tot februari 2022 liep. De Britse regering zal eind 2023 actie ondernemen. Coffey zegt:

“Een plastic vork kan er 200 jaar over doen om te ontbinden, dat is twee eeuwen storten of onze oceanen vervuilen. Ik ben vastbesloten om actie te ondernemen om dit probleem aan te pakken. We hebben de afgelopen jaren al grote stappen gezet, maar we weten dat er meer te doen is. Dit nieuwe verbod zal een enorme impact hebben om de vervuiling door miljarden stuks plastic een halt toe te roepen en het natuurlijke milieu voor toekomstige generaties te helpen beschermen.”

Het antwoord op de raadpleging zal komend weekend worden bekendgemaakt. The Guardian heeft begrepen dat plastic bestek, borden en dienbladen in het verbod zullen worden opgenomen. Vergelijkbare verboden zijn al gemaakt in Schotland en Wales, terwijl de Britse regering het eenmalig gebruik van plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes in Engeland verbood in 2020.
.

Verbod op plastic voor eenmalig gebruik in Engeland ingegaan

Verbod wegwerpbestek beperkte maatregel

Toch lijkt er het op dat de nieuwe maatregel niet allesomvattend is. Volgens de Daily Mail heeft het verbod betrekking op plastic borden, kommen en dienbladen die worden gebruikt voor eten en drinken in een restaurant, café of afhaalrestaurant, maar niet in supermarkten of winkels. Volgens het document dat in november 2021 werd vrijgegeven, heeft dit te maken met het feit dat in het laatste geval de items zouden worden geclassificeerd als ‘primaire verpakking’, waarvan de regering zegt dat het op andere manier zal worden aangepakt. Deze zullen onder een regeling vallen die tot doel heeft fabrikanten te laten betalen voor de verwijderingskosten en zal naar verwachting in 2024 worden ingevoerd.
.

#GNvdD: Californië verbiedt gebruik van plastic zakken in 2025

.
De stap voor een verbod op wegwerpartikelen is eerder toegejuicht door milieuactivisten, hoewel sommigen het trage tempo van de vooruitgang en de beperkte reikwijdte van een dergelijk verbod hebben bekritiseerd, terwijl anderen de noodzaak hebben benadrukt om zich te concentreren op het verminderen van afval bij de bron. Politiek campagnevoerder voor Greenpeace UK, Megan Randles, verwelkomt de stap, maar waarschuwt:

“Dit is alsof je naar een dweil grijpt in plaats van de kraan dicht te draaien. De regering moet met een zinvolle strategie komen voor het verminderen van het gebruik van plastic, met doelstellingen en een goede regeling voor hergebruik.”

Dieren overlijden door plastic

Plastic kan eeuwenlang op een stortplaats blijven liggen en belandt vaak in het afval van straten en mooie plekken zoals parken, het platteland en de oceanen. Plasticvervuiling is schadelijk voor dieren en zeedieren. Meer dan een miljoen vogels en meer dan 100.000 zeezoogdieren en zeeschildpadden sterven jaarlijks doordat ze plastic afval eten of erin verstrikt raken.
.

Walvis is grootste consument van plastic microdeeltjes

.
Er zijn veel manieren waarop mensen kunnen helpen om plastic uit de oceanen te houden, denk hierbij aan minder gebruik van plastic materialen en het schoonhouden van het strand. Zo kunnen wij met een kleine verandering in onze levensstijl de wereld weer een beetje mooier maken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer