Wakker Dier heeft een nieuwe radiospot gelanceerd voor de melkkoe. De spot is sinds gisteren te horen en is onderdeel van de campagne ‘stalgeheimen’, bedoeld om mensen wakker te schudden over het leed achter zuivel. Ditmaal ligt de nadruk op het korte leven van melkkoeien, voordat ze ‘op’ zijn: zes jaar.

Zes jaar

Wakker Dier vraagt met de campagne aandacht voor de misstanden in de melkindustrie:

“Al jaren ligt de focus van de melkindustrie op meer melk voor minder geld. Banken, melkfabrieken, supermarkten en grote diervoedingsbedrijven duwen boeren steeds meer richting schaalvergroting en efficiëntie. Het geld dat boeren voor melk krijgen is geregeld lager dan de kosten die ze hebben. Veel boeren zitten gevangen in een wedloop van ‘meer meer meer’. Nooit eerder gaven koeien zoveel melk.”

Terwijl het aantal veehouders de afgelopen tien jaar met 20 procent is afgenomen, is het aantal koeien in Nederland ongeveer gelijk gebleven. De bedrijven zijn dus veel groter geworden. Het aantal megastallen is in tien jaar tijd zelfs meer dan verdubbeld. Momenteel is er weinig wetgeving die de koeien beschermt. Er zijn geen regels op het gebied van leefruimte, weidegang of stalinrichting. Een kwart van de Nederlandse melkkoeien komt helemaal nooit buiten. Gemiddeld worden ze niet ouder dan zes jaar, terwijl ze 20 kunnen worden.

melkkoeien
Melkkoeien staan 85 procent van hun leven op stal | Foto: publiek domein

Zieke melkkoeien

Gemiddeld levert een melkkoe 9.200 liter melk per jaar. Dat is zo’n 29 liter per dag, meer dan ooit. Het geven van melk kost een koe ontzettend veel energie en verhoogt de kans op allerlei ziektes. Twintig procent van de Nederlandse melkkoeien loopt kreupel en elk jaar heeft een kwart van de koeien last van pijnlijke uierontstekingen. Nog eens minstens de helft van de koeien krijgt wondjes en ontstekingen aan hun klauwen, hun poten..

Wakker Dier wil met de campagne verkopers van melk motiveren om beter voor hun koeien te zorgen. De supermarkt moet een voor de boer betere prijs rekenen en ook de consument kan betere keuzes maken door voor keurmerken zoals Beter Leven van de Dierenbescherming te gaan. Andere keurmerken zijn Nederlandse biologische melk, Demeter of Zuiver Zuiver. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een lekker plantaardig alternatief.

Bron: