De varkens zijn weer in het nieuws. En nu niet eens door een omgevallen vrachtauto vol vleesvarkens op weg naar de slacht. Nee, goed nieuws deze keer. Een boer heeft zijn biggen een glijbaan gegeven. Hiep hoi!

Varkens op de glijbaan

Filmpje
Van alle kanten krijg ik de artikelen en filmpjes op m’n dak. En ik denk bij mezelf: Ben ik daar nu al 18 jaar voor bezig met voorlichting via blog, Twitter, Facebook en boek? Ja dat ben ik en dat blijf ik doen, want het is hard nodig. Kijk eerst even mee naar het filmpje. Dan weten we waar we het over hebben:

RTV Oost – Varkens op de glijbaan in Bathmen

Glijbaan
Gezien? De biggen zijn bang. Ze worden gedwongen. Kijk maar eens hoe ze een zet krijgen en hoe raar en ongemakkelijk ze van die glijbaan naar beneden komen. Niks leuk dus.

“Mensen gingen eerder ook van deze glijbaan, dus de varkens moeten dat ook kunnen”, zijn de afsluitende woorden van de varkenshouder in beeld.

Toeristische attractie
Precies. Moeten. De biggen MOETEN van die glijbaan af. Afgekeken van die Chinese boer, die eind vorig jaar zo groot in het nieuws was? Die beelden krijg ik ook nog steeds tot vervelens toe opgestuurd door dierenvrienden. Kijk eens wat geweldig!

Chinese varkensboer

Radio 1
Gelukkig werd ik toen door Radio 1 gevraagd om een reactie en kreeg ik de gelegenheid om het fimpje te duiden: Niks blije biggen. De doodsbange biggen (varkens hebben hoogtevrees!) worden met een bezem van de duikplank af geduwd door een slimme Chinese boer als PR-stunt voor een toeristische attractie.

Domme dierenvrienden?
Zijn al die dierenvrienden dan zo dom? Zien zij dit niet? Laat ik het zo zeggen: Vrijwel de enige beelden van consumptievarkens die naar buiten komen, zijn varkens in grijpers tijdens ruimingen, of op televisie in overvolle stallen tijdens een uitzending over de bio-industrie of het zoveelste voedselschandaal. Ieder ander beeld is dus welkom. Een varken op een glijbaan is een verademing ten opzichte van de vrachtwagens die je passeert op de snelweg vol varkens op weg naar het slachthuis. Dus moet dit wel leuk zijn voor de biggen, omdat een glijbaan ook leuk is voor kinderen.

Varkensgedrag
Zoiets moet die varkenshouder ook bedoeld hebben in het filmpje, denk ik. Hij weet nog niet beter. Geweldig dat ze hun varkens en biggen daar een buitenleven geven, maar het leren begrijpen van varkens, hun gedrag en hun geluiden, daar komt veel meer bij kijken dan een modderpoel en een misplaatste glijbaan. En scoren over de ruggen van de varkens voor een ‘stukje’ PR, dat gaat te ver. Gelukkig was de verslaggever van Hart van Nederland niet gek en stelde er kritische vragen over:

Hart van Nederland – Varkens van de glijbaan in Bathmen

Paleis Soestdijk
Vorige week was ik bij de boer van Big 5566 (de big die van geboorte tot en met slacht door dagblad de Gelderlander wordt gevolgd) op werkbezoek. Deze boer heeft het begrepen. Een intelligente man, die vol vuur over zijn varkens vertelde. Hij is overgestapt op een nieuw systeem, waarbij de moedervarkens niet meer opgesloten liggen in kraamkooien tijdens de zoogperiode. Moeder en biggen hebben nu een eigen ruimte en kunnen eindelijk bij elkaar liggen. Paleis Soestdijk zeg maar, binnen de mogelijkheden van kraamhuisvesting in de intensieve varkenshouderij.

Rekening houden met de varkens
De boer vertelde mij hoeveel meer werk dit voor hem betekent. Want nu moet hij aan de zeug vragen ‘of hij binnen mag komen’, in plaats van haar biggen zo bij haar weg te grijpen om hun staartjes te couperen. Wat blijkt? Nu zijn fokzeugen niet meer gekooid liggen (en daardoor dus handelingsonbekwaam waren), kunnen ze nu eindelijk hun biggen beschermen. En de boer is niet altijd welkom om zomaar hun hok binnen te stappen. Daarvoor moet hij eerst netjes toestemming vragen.

“Nu moet ik rekening houden met de zeug. Er zitten hele felle tussen. Het is veel meer werk, want het kost me veel meer tijd. Maar het geeft zoveel voldoening. Kijk ze er eens bij liggen. Er is nu rust in de stal gekomen.”

Zoenen
Ik kon de boer wel zoenen. Eindelijk een boer die begrijpt dat varkens dieren van vlees en bloed zijn. Dat ze een moederinstinct hebben. Dat je ze serieus moet nemen en niet zomaar alles van ze kunt eisen. Dat je dus rekening met ze moet houden. En ze niet van een glijbaan af mag duwen.

PS
De boer van Big 5566 wil nu ook zo snel mogelijk van het staartjes couperen af. Dat is vanaf 2018 verboden, maar zo lang wil hij niet meer blijven couperen. Hij is nu bezig met onderzoek om dit eerder voor mekaar te krijgen.

©PiepVandaag.nl Dafne Westerhof, oprichter Het Beloofde Varkensland