Er zijn verschillende redenen waarom katten spinnen. We nemen meestal aan dat ze snorren uit tevredenheid. Maar dat is niet de enige aanleiding. Uit onderzoek blijkt dat spinnen waarschijnlijk een communicatiemiddel is en bovendien een zelfhelende werking heeft. Daarnaast zijn deze geruststellende snorgeluiden goed voor hen en voor ons…

waarom spinnen katten
Foto: Piotr Czerniawski (Own work) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons
Je kattenvriendje spint dan wel als je zijn vacht aait, maar katten spinnen ook wanneer ze bang zijn of zich bedreigd voelen, zoals tijdens een bezoek aan de dierenarts. Dierenarts Kelly Morgan verklaart:

“Mensen lachen als ze nerveus zijn, als ze iets willen of als ze gelukkig zijn, dus misschien heeft spinnen wel eenzelfde kalmerende werking op katten.”

Het spinnen van een kat begint in zijn hersenen. Een repetitieve neurale oscillator stuurt berichten naar de spieren van het strottenhoofd, waardoor ze trillen met een snelheid van 25-150 trillingen per seconde. Dit zorgt ervoor dat de stembanden scheiden als de kat inademt en uitademt, wat de snorgeluiden produceert.

Spinnen of brullen

Maar niet alle katten kunnen spinnen. Huiskatten, een aantal wilde katten en zelfs hyena’s, wasberen en cavia’s kunnen spinnen. Maar katten die spinnen kunnen niet brullen en omgekeerd. Dat komt omdat de structuren rondom het strottenhoofd van brullende katten niet stijf genoeg zijn om te spinnen.

Brullende katten ontwikkelen zich met goede reden op deze manier. Deze katten bewegen veel om prooi te vangen. Ze ontwikkelen hun brullen om hun prooi en hun territorium te beschermen. Spinnende katten zijn kleiner en zijn over het algemeen eenlingen die niet met elkaar hoeven te concurreren om een prooi. Zij maken gebruik van geur om territorium af te bakenen en hebben geen verregaande manier van communiceren nodig.

Communicatiemiddel

Je kat kan echter ook spinnen om met jou te communiceren. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Sussex kunnen huiskatten door te spinnen een klaaglijke kreet onderdrukken die hun verzorgers irriteert. Irritatie kunnen ze niet gebruiken, omdat ze een beroep willen doen op de verzorgende instincten van hun baasjes.

Het team onderzocht het geluidsspectrum van 10 spinnende katten en vond een ongewone piek in het frequentiebereik, die overeenkomt met de kreten van baby’s. Karen McComb, die de studie leidde, zegt dat katten de aangeboren neiging van mensen om te reageren op huilachtige geluiden goed kunnen benutten. Dr Benjamin L. Hart, een dierenarts, legt uit dat katten blijkbaar leren om dit te doen, zodat mensen hen eerder voeden.

Zelfhelend

Het spinnen van katten is misschien meer dan alleen een manier om te communiceren. Wetenschappers zoals Elizabeth von Muggenthaler, een bio-akoestisch onderzoeker, geloven dat katten ook spinnen om zichzelf te helen.

Ze zegt dat frequenties tussen 24 en 140 trillingen per minuut therapeutisch zijn voor botgroei, pijnbestrijding en wondgenezing. Ze nam een verscheidenheid van spingeluiden op, waaronder die van huiskatten, ocelots, cheeta’s en poema’s. Ze ontdekte dat de spingeluiden allemaal in het gebied vielen voor anabole botgroei.

Goed voor iedereen

Spinnen is niet alleen goed voor katten: het is ook gezond voor kattenbezitters! Studies tonen aan dat katten beter zijn voor het verlichten van stress en het verlagen van de bloeddruk dan andere huisdieren. Uit een 10-jarige studie van de universiteit van het Minnesota Stroke Center blijkt dat katteneigenaren 40 procent minder kans maken op hartaanvallen dan niet-kattenbezitters. En spinnen kan hierin een rol spelen.

“Spinnen is een auditieve stimulus die mensen toeschrijven aan rust en kalmte”, vertelt Dr Rebecca Johnson, directeur van het Research Center for Human Animal Interaction. “Het versterkt ons in positieve zin en kan bijdragen aan een geheel ontspannend effect wanneer we met onze katten omgaan.”

Bijzondere spinners

Smokey verdiende een plaats in de recordboeken met spingeluiden van 67,7 decibel. Maar op eerdere gelegenheden zijn al spingeluiden van 92,7-decibel geregistreerd, wat gelijk is aan het geluid van een grasmaaier of een haardroger.

Smokey the Cat – World’s loudest cat

Taalkundige dr. Robert Eklund neemt de geluiden van Caine de cheetah op in het kader van zijn onderzoek naar spinnen.

Robert Ecklund records the purring cheetah Caine

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp