Twee jaar nadat de bosbranden in de zomer van 2019-’20 de soort bijna hebben uitgeroeid, springen er weer 80 ernstig bedreigde gevlekte boomkikkers rond in het wild van het Australische New South Wales (NSW).

Gevlekte boomkikkers terug in NSW
Gevlekte boomkikkers terug in New South Wales | Foto: screenshot video Zoos Victoria/YouTube

Milieuminister James Griffin van NSW zei begin deze week in een verklaring dat het uitzetten van de kikkers een teken van hoop is:

“Het vrijlaten van deze 80 gevlekte boomkikkers in het wild, ondanks alle tegenslagen die deze soort heeft ondergaan, is een herinnering aan optimisme over het instandhoudingswerk dat we doen.”

Sommige van deze tegenslagen omvatten een dodelijke ziekte die de kikkers, samen met de zuidelijke en noordelijke corroboree-kikkers, in 2001 bijna heeft uitgeroeid. Het aantal resterende gevlekte boomkikkers werd voor de bosbranden geschat op 250-300. Na de branden waren er hooguit nog 10 over.
.

.
De vrijlating van 80 gevlekte boomkikkers is het resultaat van een succesvol fokprogramma, in het Kosciuszko National Park. De kikkersoort is uniek voor NSW en Victoria. David Hunter, de senior officier van het Department of Planning and Environment:

“De gevlekte boomkikker is van fundamenteel belang voor het behoud van de gezondheid van ecosystemen in de hooggelegen rivieren van NSW, waar hij leeft. Het gebied beslaat veel stromen waar ze de enige kikkersoort zijn, en kikkervisjes van deze soort consumeren in grote aantallen voedingsstoffen en algen. Ze zijn ook weer voedsel voor andere soorten, zoals slangen, vogels, zoogdieren en ongewervelde roofdieren, die een belangrijke rol spelen in de voedselcyclus.”

Verspreidingsgebied gevlekte boomkikker Litoria spenceri (2008) | Beeld: IUCN Red List of Threatened Species/Wikipedia

Het Saving our Species-programma van de NSW-regering wordt ondersteund door een toezegging van omgerekend 117,5 miljoen euro over een periode van 10 jaar. Australië heeft het hoogste percentage soorten ter wereld die met uitsterven bedreigd worden, of het al zijn, en de klimaatcrisis zal naar verwachting het risico op verdere vernietiging vergroten. Eerder deze maand kondigde Griffin een recordbedrag van ruim 134 miljoen euro aan voor het behoud van koala’s, om de populatie van dit bedreigde Australische icoon te helpen verdubbelen.

Bronnen:

3 miljard dieren getroffen door Australische bosbranden

Koala’s op lijst bedreigde Australische diersoorten

©AnimalsToday.nl BVR