Jaarlijks viert men in de Verenigde Staten op de laatste donderdag van november  Thanksgiving. Het is een familiefeest waarbij eten een belangrijke rol speelt. Traditioneel eet men er gewoonlijk kalkoen en staat het bij zo’n 90 procent van de gezinnen op het menu. Dit jaar zijn er 45 á 46 miljoen kalkoenen geslacht om ‘dank te zeggen’.

Thanksgiving
Thanksgiving: 46 miljoen kalkoenen geslacht | Foto: Pixabay

Tijdens Thanksgiving – een van de belangrijkste feestdagen van het jaar – zegt men dank voor alle goede dingen in het leven. Oorspronkelijk werd dank gezegd aan God voor de goede oogst.

46 miljoen kalkoenen

Maar de kalkoen in Amerika hebben niet zo veel om dankbaar voor te zijn. Er wordt geschat dat er dit jaar 45 á  46 miljoen kalkoenen zijn geslacht, om met Thanksgiving op de eettafel te belanden. In de Amerikaanse bio-industrie worden deze sociale en liefdevolle dieren zeer slecht behandeld. De ‘moderne’, commerciële kalkoen is zo aangepast aan de menselijke wensen, dat het dier zich niet eens meer kan voortplanten. Door het doorfokken is de borst van de kalkoen zó groot geworden, dat paren op de natuurlijke manier niet meer mogelijk is. De dunne pootjes van de kalkoen hebben te lijden onder het enorme, onnatuurlijke gewicht en breken vaak, wat vreselijke pijn en stress veroorzaakt bij de dieren.

Kalkoenen worden kunstmatig geïnsemineerd en daarbij door een machine in bedwang gehouden. Zodra het kleine kalkoentje uit het ei komt, worden snavel en tenen afgebrand, voordat het diertje met tienduizenden andere (vaak zieke en kreupele) kalkoenen in een donkere schuur wordt gepropt. Hier blijven ze zo’n drie tot vijf maanden, tot ze groot en zwaar genoeg zijn voor consumptie. Dan worden ze meegenomen naar het slachthuis, waar ze op een afschuwelijke manier aan hun einde komen. Vaak zijn de kalkoenen nog niet dood wanneer hun veren worden afgebrand, wat ondraaglijke pijn veroorzaakt.

Presidentieel pardon

Ieder jaar krijgt één kalkoen het zogenaamde ‘presidentiële pardon’. Dit houdt in dat dit dier niet geslacht zal worden voor Thanksgiving. De eerste president die een kalkoen zijn ‘vrijheid’ gaf, was George H.W. Bush in 1989. Hij begon daarmee een jaarlijkse traditie.

 

De overige 46 miljoen kalkoenen in de Verenigde Staten hebben echter minder geluk: zij worden zonder pardon geslacht en bereid. In totaal worden er in de VS jaarlijks meer dan 220 miljoen kalkoenen geproduceerd voor consumptie.

Waarom kalkoen met Thanksgiving?

De allereerste Thanksgiving waarvan bewijs is, werd in 1621 gevierd en toen stond er zeker geen kalkoen op het menu. Destijds was het diner totaal niet belangrijk. Het draaide toen meer om religieuze ceremonies dan om het eten. De eerste echt grote diners vonden pas plaats in de late 18e eeuw. Omdat er in die tijd wilde kalkoenen in overvloed waren, werd deze vogel gekozen als hoofdgerecht.

thanksgiving
Foto: hehaden Flickr via Compfight cc

Schrijfster Sarah Josepha Hale heeft ook nog een duit in het zakje gedaan. Zij voerde campagne om Thanksgiving tot een nationale feestdag te maken. Ook schreef zij dat kalkoen een populair gerecht was om te serveren, waardoor steeds meer mensen de vogel wilden eten op deze feestdag. Inmiddels beleeft de kalkoenindustrie haar hoogtepunt met Thanksgiving.

Dankzegging zonder kalkoen

Maar gelukkig zijn er steeds meer alternatieven beschikbaar voor mensen die géén kalkoen willen eten tijdens Thanksgiving. Er zijn steeds meer merken die vegetarische en veganistische “celebration roasts”, een soort rollade van vleesvervanger, op de markt brengen. Ook zijn er tal van recepten voor heerlijke, diervriendelijke gerechten die prima bij Thanksgiving passen. Ook kan men een kalkoen adopteren die gered is en dus niet voor Thanksgiving gedood.

Thanksgiving in Nederland

In Nederland wonen er ruim 40.000 Amerikanen, die ongetwijfeld Thanksgiving zullen vieren. Animals Today wenst alle Amerikanen in Nederland een fijne, maar diervriendelijke Thanksgiving!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer