Een jonge jaguar is met succes terug in het wild uitgezet nadat hij ernstig gewond raakte na een aanrijding met een auto bij Chetumal in Mexico. Jaguar Covi raakte gewond tijdens het oversteken van een snelweg, maar werd liefdevol opgevangen en verzorgd. De plaatselijke dierenarts Libertad Fuentes en haar partner boden zoveel mogelijk spoedeisende hulp. Zij waarschuwden direct de autoriteiten. Overheidsinstanties, de wetenschappelijke sector, lokale gemeenschappen en het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) werkten samen om de jaguar te helpen.

Jaguar Covi
Jaguar Covi vlak voor zijn vrijlating | Foto: screenshot video IFAW/YouTube

Het gewonde dier werd naar de Payo Obispo Zoo gebracht voor revalidatie. Na een paar dagen had hij nog veel pijn en liep hij mank. Hij werd zo’n 100 dagen gevolgd en verzorgd in de dierentuin door een team dat hem later de naam ‘Covi’ gaf. Naar schatting was het dier ongeveer 18 maanden oud. Uit onderzoek bleek dat de jaguar een breuk aan zijn linker schouderblad had opgelopen en snijwonden aan zijn lichaam. Een operatie was gelukkig niet nodig, maar hij moest vooral rust nemen.

Geen contact met mensen

Ondanks een goede prognose, was het van cruciaal belang voor Covi’s herstel dat het team hem kon monitoren en verzorgen met zo min mogelijk menselijke interactie. Dit werd mede mogelijk gemaakt door een netwerk van camera’s en het gebruik van ruime behuizingen om het natuurlijk gedrag te bevorderen. Regionaal directeur IFAW Latijns-Amerika, Joaquin de la Torre Pence:

“Dit was het eerste geval van redding, rehabilitatie en vrijlating van een gewonde jaguar in de regio. Dit is een groot succes op het gebied van natuurbehoud. Het is zeer ongebruikelijk dat dieren in het wild volledig herstellen nadat ze door een voertuig zijn geraakt. In de zeldzame gevallen dat ze wel herstellen, zijn ze vaak voorbestemd om de rest van hun leven in gevangenschap te leven. Rehabilitatie met zo min mogelijk menselijke interactie was cruciaal om de jaguar voor te bereiden op herintroductie in het wild. De jaguar is een bedreigde diersoort. In hun natuurlijke habitat zie je een aanzienlijke achteruitgang. Deze redding en vrijlating is dan ook een gedenkwaardige mijlpaal voor het behoud van deze diersoort.”

Vrijlating in het Sian Ka’an reservaat

Er werd een adviesgroep opgericht om het herstelproces van het dier te volgen. De groep stelde vast dat de jaguar terug in het wild geplaatst kon worden zodra hij volledig hersteld zou zijn en zijn jachtvaardigheden liet zien. In samenwerking met de National Commission for Natural Protected Areas (CONANP) werd besloten dat het Sian Ka’an Biosphere Reserve de meest geschikte locatie zou zijn om het dier vrij te laten. In dit gebied is er een overvloed aan prooi voor de jaguar, toegang tot water, een laag risico op conflict met mensen en ondersteuning van de lokale Xhazil Ejido gemeenschap.
.

Covi terug naar het wild

Eind september bereidde het medische team zich voor op de reis naar het Sian Ka’an reservaat. Er werden medische test uitgevoerd en het jonge mannetje werd geschoten en voorzien van een satelliethalsband om zijn bewegingen te kunnen volgen voor de komende 1,5 jaar. Hij werd in een houten kist geplaatst voor transport in een voertuig van IFAW Animal Rescue, begeleid door andere voertuigen die bij de redding waren betrokken. Bij de rand van het vrijlatingsgebied werd het dier naar een terreinwagen verplaatst vanwege de modderige wegen. Vanaf daar was het nog zo’n 16 kilometer naar de ingang van het reservaat. Om beurten in groepen van zes ging het team te voet op pad om de kist nog 400 meter dieper de jungle in te brengen. Via een katrol en touw kon het dier op veilige afstand worden vrijgelaten. De eer was aan bioloog, teamleider en directeur van Payo Obispo Zoo, Roger Braga om aan het touw te trekken. Langzaam kwam Covi tevoorschijn, liep langzaam de jungle in en verdween daarna uit het zicht.
.

Individuele dieren doen ertoe

Dr. Erika Flores, Emergency Response and Animal Rescue coördinator van IFAW Latijns-Amerika was ook deel van dit medische team die bij de redding aanwezig was. Zij zegt in een verklaring:

“De vrijlating van deze jaguar is een mijlpaal van gecoördineerde samenwerking tussen federale, staats- en gemeentelijke autoriteiten. Samen met een toegewijde lokale gemeenschap en ngo’s. Als team begrijpen we allemaal de waarde van het in stand houden van deze jonge jaguar, omdat we weten dat individuele dieren ertoe doen. We zijn verheugd dat we een rol hebben gespeeld bij deze succesvolle herintroductie in het wild.”

De populatie jaguars in Mexico wordt geschat op slechts 4.000 dieren. Covi werd gevonden in de staat Quintana Roo, waar zo’n 20% van de populatie woont. Volgens de National Alliance for Jaguar Conservation is de populatie jaguars op het schiereiland Yucatán het grootst en gezondst door een overvloed aan prooien en door andere biologische omstandigheden. De jaguar is ernstig bedreigd als gevolg van verlies van leefgebieden, aanvaringen met voertuigen, conflicten vanwege mensen en huisdieren die te dichtbij wonen en de aanhoudende dreiging van de illegale handel in wilde dieren en planten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer