Resusaapjes die als proefdier gebruikt worden in proefdiercentrum BPRC in Rijswijk hebben vaak darminfecties. Een deel van het proefdieronderzoek bestaat dan ook uit de ontwikkeling van antibiotica om deze waanzin in stand te houden. Zondag, op Wereldproefdierendag, is er een protestmars tegen dierproeven bij het BPRC.

Mars tegen dierproeven BPRC op Wereldproefdierendag
Mars tegen dierproeven BPRC op Wereldproefdierendag | Foto (aap BPRC): Animal Rights

In het BPRC worden resusaapjes onderworpen aan dierproeven voor de ontwikkeling van antibiotica… voor proefapen zelf. Volgens documenten die Animal Rights in handen kreeg lijden heel wat van de proefapen aan infecties van het maagdarmstelsel. Maar liefst 15 tot 20 procent van de populatie wordt jaarlijks getroffen door diarree. Daarom bestudeert men de werking van langwerkende antibiotica voor de behandeling van proefapen. Bij het BPRC is een kolonie van ongeveer 1000 apen opgesloten.

Injectie en verdoving

Over een periode van vijf jaar worden er verschillende antibiotica getest op 20 resusapen. Voor elke proef krijgen de apen injecties met langwerkende antibiotica, waarna ze tot tien dagen worden onderzocht. De dieren worden dan telkens opnieuw verdoofd voor bloedafname en het uitvoeren van een swab in het rectum. De vele verdovingen binnen korte termijn zijn zwaar voor de dieren, daarom is het nodig dat ze sondevoeding krijgen. De dieren kunnen ook misselijk worden door de medicatie. Na afloop van het experiment blijven de apen in het BPRC waarna ze kunnen worden gebruikt in andere experimenten.

Mars tegen dierproeven BPRC op Wereldproefdierendag
Bij het BPRC is een kolonie van ongeveer 1000 apen opgesloten | Foto: Animal Rights

BPRC moet apenexperimenten afbouwen

Het stopzetten van apenexperimenten is al lange tijd een eis van dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights. Ook in de Tweede Kamer klinkt al sinds 2003 de eis om het aantal apen bij het BPRC af te bouwen.3 Het BPRC zou ook verplicht moeten zijn het aantal apen tegen 2025 met 40% af te doen nemen. In deze context is het totaal absurd om experimenten op poten te zetten ter ondersteuning van de proefdierindustrie. Rowena Vanroy:

“Bekommernissen om het welzijn van de proefapen zijn uiteraard legitiem. Maar de oplossing voor proefapenleed is simpel: stoppen met apenexperimenten en de apen een thuis gunnen in een gespecialiseerde opvang.”
.

.

Mars tegen dierproeven BPRC op Wereldproefdierendag

Op zondag 24 april, Wereldproefdierendag, organiseert Animal Rights een mars van het Piramideplein in Rijswijk naar het BPRC. De mars vertrekt om 13 uur. Een persmoment is voorzien bij aankomst bij het BPRC (Lange Kleiweg Rijswijk) rond 14.30 uur.

Bron:

15 apen overleden door hersenimplantaten Elon Musk