Vanaf 2020 zal het gebruik van paardenkoetsen in het Canadese Montreal afgeschaft worden. De reden hiervoor is dat de omstandigheden waaronder de paarden moeten werken zeer dieronvriendelijk zijn en niet meer passen in de huidige maatschappij.

Montreal
Montreal gaat paardenkoetsen in de stad verbieden | Fotocredit: smerikal Flickr via Compfight cc

Na meer dan 150 jaar wordt het gebruik van paardenkoetsen in de Canadese stad Montreal afgeschaft. Deze toeristische trekpleister, door de lokale dierenbescherming bestempeld als gedateerd en onwaardig, eindigt op 31 december 2019. Eigenaars van paardenkoetsen krijgen met deze maatregel 2 jaar de tijd om een andere inkomstenbron te zoeken.

Gemeenteraadslid Craig Sauvé geeft aan dat het slecht gesteld is met de omstandigheden waaronder de koetspaarden leven, ondanks de strengere regelgeving:

“Er zijn veel gevallen bekend van paarden die mishandeld worden en paarden die sterven tijdens hun werkzaamheden voor de koets.”

Het besluit om een einde te maken aan ritjes met paardenkoetsjes wordt toegejuicht door de dierenbescherming SPCA. Alanna Devine:

“De SPCA van Montreal vecht al 150 jaar tegen het gebruik van koetspaarden in de binnenstad. Het einde van deze industrie vertegenwoordigt een belangrijke overwinning voor onze organisatie en toont aan hoe onze relatie met dieren zich ontwikkelt.”

Hoewel het er wellicht charmant uitziet, is het werk voor koetspaarden in de stad geen pretje. De dieren worden gedwongen lange uren per dag te werken, vaak zelfs zeven dagen per week. Ze raken regelmatig betrokken bij verkeersongelukken, worden geconfronteerd met lawaai waar ze van kunnen schrikken, ademen uitlaatgassen in en werken ook onder extreme weersomstandigheden. Jaar in jaar uit lopen ze op een onnatuurlijk hard oppervlak, wat kreupelheid tot gevolg kan hebben.

De gemeenteraad werkt samen met de paardeneigenaars om de dieren te herplaatsen, zodat ze van een welverdiend pensioen kunnen genieten.

In meer steden is het gebruik van koetspaarden inmiddels verboden, zoals vorig jaar in Barcelona. Vanaf april 2019 zijn paardenkoetsen verboden in Amsterdam.

Bronnen: Plantbased News, World Animal News ©Animals Today Angelique Lagarde