Het wereldwijde online kledingplatform ASOS stopt in 2019 met de verkoop van kasjmier. Via het platform wordt veel gekocht, aangezien er meer dan 850 verschillende merken op worden aangeboden. Door de verkoop van kasjmier te verbieden, worden modemerken gedwongen om hun aanbod te veranderen.

kasjmier
Kledingplatform ASOS stopt met de verkoop van kasjmier | Fotocredit: jellevisser.photography Flickr via Compfight cc

Kasjmier is afkomstig van de kasjmiergeit. PETA heeft onderzoek naar buiten gebracht waarbij de leefomstandigheden van de geiten gruwelijk blijken te zijn. Lammetjes worden op zeer jonge leeftijd al gedood voor hun huid. Fokkers gebruiken, vaak zonder verdoving, messen, strakke klemmen of elastieken om delen van het lichaam te verwijderen.

Behalve kasjmier, zal ASOS de verkoop van zijde ook verbieden. De leefomstandigheden van zijderupsen zijn schrikbarend, blijkt ook uit onderzoek van PETA. Zo zijn er 6600 rupsen nodig voor een kilo zijde. Bovendien worden de rupsen levend gekookt door de distributeurs, om de zijde te verkrijgen.

PETA is zeer positief over de beslissing van ASOS. Een voorvoerder vertelt:

“Door de campagnes van PETA krijgen consumenten een ander beeld van de mode-industrie. Ze eisen dat de ontwerpers en retailers gebruikmaken van alternatieven waardoor dierenleed niet nodig is, en de kleding er toch goed uitziet.”

ASOS is ervan overtuigd dat dieren niet mogen lijden in naam van de mode. Op hun website staat de tekst:

“Dieren zouden niet enkel geslacht mogen worden vanwege hun pels of veren. Dierlijke producten zouden alleen gebruikt mogen worden als het bijproduct is van de slacht.”

Hiermee bedoelt de modegigant dat dierlijke producten die overblijven na de slacht nog wél verkocht mogen worden. Hieronder vallen leder en wol. Verschillende onderzoeken tonen aan dat ook bijproducten als wol en leder niet zonder leed te verkrijgen zijn. Eerder schreef AnimalsToday over onderzoek naar de erbarmelijke omstandigheden van schapen uit Australië die gefokt worden voor hun wol, zoals voor de productie van Uggs.

Desondanks juichen wij de beslissing van ASOS toe. Ze geven hiermee het goede voorbeeld voor andere modegiganten.

Bronnen: PETA, World Animal News ©Animals Today Varja Dijksterhuis