De Maleisische politie heeft succes geboekt tegen een jonge smokkelaar, die online twintig eieren van zeeschildpadden te koop aanbood. Het mag met recht een snelle actie worden genoemd, er zat amper twee weken tussen arrestatie en veroordeling. De man uit Sabah (Maleisië) kreeg een jaar gevangenisstraf en een boete van ruim 41.000 euro opgelegd. Mocht hij de boete niet kunnen betalen dan draait hij voor drie jaar de gevangenis is.

zeeschildpadden
Gevangenisstraf voor Maleisische smokkelaars zeeschildpadden | Foto: Pixabay

Opsporing via Internet

De recente veroordeling in Sabah is mede te danken aan de handel via internet, de alerte houding van de bevolking en de snelle actie van rechtshandhavers. In de aanloop naar de arrestatie kwamen meldingen binnen over eieren die te koop werden aangeboden, en ontdekte de politie chatfora waar over de handel gesproken werd en deals gesloten. Het Sabah Wildlife Department ging tot actie over, de rechters pasten de locale (straf)richtlijnen toe en de veroordeling was een feit. Het Department roept de bevolking en handhavers op vooral door te gaan met het speuren naar online tekenen van illegale handel in beschermde dieren, planten en natuurlijke producten, zodat het kan worden opgespoord en liefst gestopt.

Illegale handel

De smokkel richt zich voornamelijk op drie bechermde zeeschildpadsoorten. Die status belemmert echter niet de actieve handel in de eieren. Deze handel heeft zich meer en meer verplaatst naar het internet, waar schildpadeieren als ‘traditionele delicatesse’ voor een gemiddelde prijs van een euro per stuk worden aangeboden. WWF Maleisië en het Sabah Wildlife Department hebben berekend dat er tussen 1999 en 2017 bij 129 inbeslagnames 238.398 eieren werden gevonden. Ook in 2018 werden weer 30.000 eieren in beslag genomen bij 88 arrestaties, hetgeen aantoont dat de trend niet daalt. Het gaat hier alleen om de ontdekte exemplaren van Sabah, het werkelijke aantal verhandelde eieren in de regio zal vele malen hoger liggen. Al zitten de autoriteiten van buurstaat Sarawak en buurlanden als Indonesië ook niet stil, daar zijn bij recente acties meerdere smokkelaars veroordeeld tot boetes en/of gevangenisstraf.

schildpadnesten
Foto: Pixabay

CITES

Illegale handel en transport in beschermde dieren en planten wordt internationaal aangepakt. Ruim 180 landen, waaronder Nederland en de Europese Unie, hebben afspraken gemaakt om te voorkomen dat bepaalde soorten verdwijnen of te sterk in aantal verminderen. De afspraken zijn vastgelegd in het CITES-verdrag. Zeeschildpadden vallen in dit verdrag onder Lijst I, de categorie met de hoogste niveau van bescherming. Dit betekent dat handel, transport en verzamelen van deze dieren en alle van dit dier afgeleide producten, verboden zijn.

Zeeschildpadden

Sabah is de grootste staat van Maleisië en ligt aan de noordkant van Borneo. De 1.750 kilometer lange kust grenst aan drie zeeën, de Zuid-Chinese zee in het westen, de Suluzee in het noorden en de Celebeszee in het oosten. Het uitgestrekte mariene gebied reikt tot aan landen als Vietnam en de Filipijnen, en kent een rijke diversiteit aan zeeleven. Er komen ook zeeschildpadden voor, die van belang zijn voor de koraalriffen, het zeegras en de in het gebied druk beviste garnalen, kreeften en vis. Op Sabah komen de zeeschildpadden gedurende het hele jaar door aan land om eieren te leggen. Voor de karetschildpad is het hoogseizoen tussen februari en april, terwijl de soepschildpad zich juist meer laat zien tussen juli en oktober. Ook de dwergschildpad (ook wel warana genoemd) legt zijn eieren in het gebied. Net als alle soorten zeeschildpadden zijn deze drie internationaal beschermde diersoorten.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Laura Lancée