De hogere zeehondensterfte in de Nederlandse Waddenzee veroorzaakt door het, voor zeehonden zeer besmettelijke vogelgriepvirus (type H10N7), is voorbij. Het virus bereikte in november via Duitsland en Denemarken, de Nederlandse wateren. Voorzorgsmaatregelen werden getroffen en zeehondencentra bereidden zich voor op grote drukte.

griepvirus
Foto: Wikimedia Commons

Die drukte bleef gelukkig uit al werden er in de afgelopen wintermaanden zeker zo’n 190 dode zeehonden langs de kust aangetroffen, waarvan het merendeel bezweken bleek aan het griepvirus.

Geen nieuwe besmettingen
Sinds half februari is geen sprake meer geweest van nieuwe besmettingen. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft dan ook aan de Tweede Kamer laten weten dat de kustgemeenten de getroffen extra voorzorgsmaatregelen mogen gaan afbouwen.

H10N7
Het H10N7-virus wordt verspreid door vogels, voor hen is besmetting niet gevaarlijk, voor zeehonden echter wel. In Duitsland en Denemarken zijn veel meer zeehonden gedood door besmetting dan in Nederland. Tussen oktober en december vorig jaar ging het daar al om 3.000 dieren. Deskundigen denken dat de weersomstandigheden en de intredende winter ertoe hebben geleid dat er in Nederland minder schade is aangericht door het virus dan uiteindelijk verwacht.

Bron: ED.nl ©PiepVandaag.nl