Zeehondenopvangcentra maken zich op voor grote drukte. De griepvariant die in september en oktober 10 tot 15 procent van de zeehondenpopulatie dodelijk trof in Duitsland en Denemarken heeft de Nederlandse wateren bereikt. Dat is de conclusie van Zeehondencrèche Pieterburen en wetenschappers van de Erasmus Universiteit.

griepvirus
Foto: Wikimedia Commons

Het gaat om griepvariant H10N7 en de verwachting is dat het ook hier 10 tot 15 procent van de zeehondenpopulatie zal overlijden aan de gevolgen van besmetting met het virus. Afgelopen week spoelden tien dode zeehonden aan, die na onderzoek allen besmet bleken met het griepvirus.

H10N7

Het H10N7-virus wordt verspreid door vogels, voor hen is besmetting niet gevaarlijk, voor zeehonden echter wel. Er is geen relatie tussen de uitbraak van de vogelgriepvariant H5N8 in Hekendorp. Viroloog Ab Osterhaus:

“Dat is toeval. Duitsland kampt ook met 2 verschillende vogelgriepvarianten; een die zeehonden en een die vogels treft.”

Er is hoogstwaarschijnlijk geen gevaar voor mensen, maar zeehondenopvangcentra en kustgemeenten roepen mensen desalniettemin op uit de buurt te blijven van dode zeehonden en hun vondst te melden. Osterhaus:

“Waarschijnlijk is het virus niet besmettelijk voor mensen, maar het is goed om het zekere voor het onzekere te nemen.”

griepvirus
Waarschuwing op de Wadden | Foto: Mary Lagarde

Bronnen: NOS.nl & ED.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.