De voorbereidingen van diertransportsector om kalveren van negen weken oud naar Turkijke te transporteren moet worden gestaakt. Het ministerie van Economische zaken gaat zich namelijk niet inzetten om deze export mogelijk te maken. Dat blijkt uit het antwoord van Staatssecretaris Dijksma op Kamervragen va de Partij voor de Dieren.

Kalveren - Turkse-grens
Foto: Ook in 2011 zagen we jonge kalveren aan de Turkse grens

Marianne Thieme: “Gelukkig is een halt toegeroepen aan dit onzalige plan van de veehandelaren. Het moet afgelopen zijn met het gesleep met dieren. Het is onethisch om jonge kalveren 30 uur te vervoeren terwijl ze daartoe zichtbaar niet in staat zijn.”

Lange afstandstransporten veroorzaken ernstig dierenleed. Zo worden vrachtwagens vaak veel zwaarder geladen dan wettelijk is toegestaan en krijgen veel dieren tijdens de urenlange tochten geen voer en water tot hun beschikking. Dieren worden ook bij extreme weersomstandigheden vervoerd zoals bij zeer warm weer en krijgen onvoldoende rust. Daarbij lopen ze niet alleen vaak verwondingen op tijdens het transport maar ook tijdens het in- en uitladen. Botbreuken en verwondingen aan ledematen doordat dieren bekneld raken bij het sluiten van laaddeuren is geen uitzondering.

De Partij voor de Dieren wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan lange afstandstransporten. Een transport naar Turkije zou betekenen dat de dieren minstens dertig uur onderweg zijn. Veel dieren maar zeker ook kalfjes van negen weken oud zijn fysiek niet eens in staat om zo’n lange tocht te doorstaan.

Uit  onderzoek van Eyes on Animals (EoA) blijkt daarbij dat er bij de grens van Turkije/Bulgarije ernstige misstanden bij diertransporten voorkomen. Meest bekend is waarschijnlijk de situatie waarbij een vrachtwagen met stieren zes dagen lang aan de grens heeft moeten wachten in de hitte en zonder voedsel of water.

Ook de situatie in de slachthuizen in Turkijke is ronduit stuitend. Runderen worden geslagen, krijgen steken in hun ogen, elektrische schokken toegediend of worden aan een poot in de lucht getakeld. Lees hier het verslag van Lesly Moffat, directeur van Eyes on Animals van haar bezoek aan een slachthuis in Turkije.

Dijksma heeft aangegeven dat zij voorstander is van Europese regelgeving om de duur dat dieren getransporteerd mogen te beperken tot acht uur. De Partij voor de Dieren vindt dat terecht nog veel te lang en pleit voor een maximum van twee uur.

Bron ©PiepVandaag.nl