De autochtone rode eekhoorn wordt in Engeland verdrongen door de grijze eekhoorn. De rode eekhoorn lijkt de strijd tegen de door de mens ingevoerde grijze variant te gaan verliezen nu de regering een wet heeft geschrapt die de verspreiding van de grijze eekhoorn tegen moest gaan.

Rode eekhoorn
Rode eekhoorn | Foto: Peter Trimming [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
In totaal zijn er nog ongeveer 120.000 rode eekhoorns in Groot-Brittannië, voornamelijk in Noord-Engeland, Noord-Ierland en Schotland. Van de grijze eekhoorn springen er zo’n 3 miljoen rond.

Modieuze aristocraten namen meer dan een eeuw geleden de grijze eekhoorn mee vanuit de Verenigde Staten en deze namen snel de boel over. Zij waren brutaler dan de rode, inheemse eekhoorn, die zich al snel liet verdringen. In 1939 introduceerde de regering een wet om de grijze eekhoorn terug te dringen. Burgers moesten de autoriteiten inlichten als zij een grijze eekhoorn in hun tuin zagen op laste van een boete.

Grijze eekhoorn
Grijze eekhoorn | Foto: Diliff (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons
Wegens de deregulering is deze onuitvoerbare wet nu geschrapt. Vrijwilligersorganisaties proberen te rode eekhoorn te redden door ze bij te voeren.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Nynke van Dijk