VIER VOETERS roept ministerie op te voldoen aan EU-regelgeving

Conform afspraak met het Bulgaarse ministerie van milieu zou de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS deze week twee illegaal gehouden beren overbrengen naar geschikte verblijven in Bulgarije. Dit plan werd op het laatste moment echter gedwarsboomd. VIER VOETERS zal blijven vechten voor de twee beren Standy en Boyka.

Standy en Boyka - bulgaarse dierentuin
Standy en Boyka | Foto: VIER VOETERS

Standy en Boyka worden gehouden in een kleine, vochtige betonnen kooi in een dierentuin in de buurt van de stad Ruse in noordelijk Bulgarije. Elke dag staan de dieren in hun eigen urine met als gevolg dat hun poten en neus chronisch ontstoken zijn. Ze zijn ondervoed en hebben ernstige gedragsproblemen. Al jarenlang bezit de dierentuin niet over de juiste vergunningen zoals geëist vanuit EU-wetgeving. Het ministerie van milieu verzocht de dierentuin meerdere malen vergeefs de verblijven te verbeteren en stelde een ultimatum voor het overplaatsen van de twee beren.

Als gevolg daarvan was het ministerie van plan om Standy en Boyka te confisqueren. VIER VOETERS werd gevraagd om de beren meteen daarna over te nemen. Omdat het eigen opvangpark voor dansberen Belitsa momenteel geen plaats meer heeft, is VIER VOETERS een samenwerking aangegaan met Dobrich dierentuin, de enige dierentuin in Bulgarije met een openlucht berenverblijf dat voldoet aan de hoge kwaliteitsstandaarden van VIER VOETERS. In overeenstemming met het ministerie werd afgesproken dat de twee beren op 2 april overgebracht zouden worden naar Dobrich dierentuin.

Een team van experts was al onderweg naar Ruse met een berenambulance, toen bleek dat het ministerie de dierentuin om onverklaarbare redenen een jaar uitstel had gegeven.

“Vanuit juridisch oogpunt is het onbegrijpelijk dat het ministerie opnieuw uitstel verleent,” zegt Carsten Hertwig, hoofd berenprojecten bij VIER VOETERS. “Wij geloven niet dat er nu ineens wel een geschikt verblijf wordt gebouwd. We eisen dat het ministerie de EU-wetgeving in acht neemt en we doen ons uiterste beste om Standy en Boyka een voor hen geschikt thuis te geven.”

Tijdens een vijf uur durende onderhandeling met de burgemeester van Ruse en medewerkers van het ministerie riep VIER VOETERS op het welzijn van de dieren prioriteit te geven en de dieren eindelijk uit hun verschrikkelijke kooi te bevrijden.

Sinds 2005 geldt voor alle EU-lidstaten de Richtlijn 1999/22/EC van 29 maart 1999 voor het houden van wilde dieren in dierentuinen. Dit betekende voor een aantal dierentuinen dat zij maatregelen moesten nemen om aan deze wetgeving te voldoen. In 2007 sloot Bulgarije zich aan bij de EU met als gevolg dat alle Bulgaarse dierentuinen zich moeten houden aan de Richtlijn om hun vergunning te behouden. De EU heeft vijf jaar lang de tijd gegeven om de verblijven te verbeteren.

Ongeveer 40 beren worden nog illegaal gehouden in Bulgaarse dierentuinen.

“Ik sta versteld over hoe lang het illegaal houden van beren in Bulgarije nog wordt getolereerd,” benadrukt Hertwig. “Als de politie je betrapt op rijden zonder rijbewijs dan krijg je een boete, geen verlenging!”

Persbericht VIER VOETERS