Rio de Janeiro, waar plastische chirurgie enorm populair is, heeft een wet aangenomen waarmee plastische chirurgie voor dieren verboden wordt. Het couperen van staarten van honden, verwijderen van klauwen van katten en het bijsnijden van de oren van honden is hiermee illegaal geworden.

plastische chirurgie
Hondenstaarten mogen ook in Brazilië niet meer gecoupeerd worden

De Nationale Raad van de Diergeneeskunde van Brazilië publiceerde hierover in 2013 een resolutie om deze praktijken te verbieden en dierenartsen die deze handelingen uitvoeren uit het register te verwijderen. De leden van de raad vinden de onnodige cosmetische ingrepen wreed.

‘Couperen betekent het chirurgisch verwijderen van een hondenstaart. Puppy’s waarvan de staarten worden gecoupeerd krijgen gewoonlijk niet eens een verdoving. Er is wetenschappelijk bewijs dat couperen ernstige en langdurige pijn veroorzaakt. Ook is bewezen dat het staartstompje het hele leven extra gevoelig blijft.

Honden gebruiken hun staart om te communiceren: couperen ontneemt hen de mogelijkheid de lichaamstaal te gebruiken die ze nodig hebben om met andere honden te communiceren’, aldus Dogs Trust.

In Brazilië werd onlangs nog een andere positieve wetswijziging doorgevoerd. In São Paolo is sinds oktober 2013 een verbod op het testen van cosmetische producten op dieren van kracht. Het testen voor medische doeleinden is nog niet verboden. Een groep dierenactivisten brak in oktober in een laboratorium en bevrijdde 200 beagles die werden gebruikt voor het testen van medicijnen. De vachten van de honden waren geschoren en één hond werd dood aangetroffen. Sommige honden vertoonden tekenen van martelingen.

Bron ©PiepVandaag.nl Nynke van Dijk