Op de steppe in Kazachstan zijn bijna 500 saïgas, een soort antilope dood gevonden. Volgens de autoriteiten is een veeziekte de oorzaak van de massale sterfte.

Saiga antilope
Foto:terr-bo via Compfight cc

De saïga-antilopen worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd. De populatie is gedaald van een miljoen dieren in de jaren negentig tot nog geen 100.000 op dit moment. De saïgas leven in de steppe van Kazachstan, in Rusland aan de Kaspische zee en in het westen van Mongolië.

“Volgens een nauwkeurige telling loopt het aantal dode dieren op tot 493″ aldus een woordvoerder van het ministerie van milieu, Bakytbek Douïsekeïev.”

Waarschijnlijk zijn de dieren getroffen door de pasteurellosebacterie.  Het zorgt voor infecties op oren mond, keel en luchtwegen waarna het zich uitbreidt over de rest van het lichaam. De bacterie is zeer gevaarlijk voor de saïgas. Maar liefst 70 tot zelfs 100% van de antilopen overleeft een besmetting niet.

Het is niet de eerste keer dat pasteurellose uitbreekt in het westen van Kazachstan. In mei 2010 werden al 12.000 saïgas erdoor getroffen en vorig jaar stierven 441 dieren ten gevolge van de bacterie. Het dieptepunt was echter in 1988. Toen stierven 434.000 dieren op de steppe in Kazachstan.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.